Protestat kundër korrupsionit, çdo ditë më masive

Protestat e organizuara nga një grup qytetarësh kundër korrupsionit në Kosovë, do të intensifikohen vazhdimisht dhe do të jenë më masive.

Sipas organizatorit dhe pjesëmarrësve të këtyre protestave, protestuesit janë konsistentë në kundërshtimin e këtij pushteti dhe se do të vazhdojnë t’i shprehin pakënaqësitë e tyre derisa ato ta japin efektin e tyre.

Analisti Imer Mushkolaj, njëri nga organizatorët e protestave të cilat po mbahen në sheshet e kryeqytetit, ka theksuar se me kalimin e kohës është duke u rritur numri i pjesëmarrësve në protestë.

Ai ka theksuar se për ta i rëndësishëm është mesazhi që po dërgohet nga protestuesit.

“Gjatë ditëve në vazhdim mesazhi do të dërgohet nëpërmjet veprimeve dhe aksioneve simbolike. Qëllimi ynë është që t’i bëjmë njerëzit që të na bashkohen. Dalja në shesh e përgjimeve të zyrtarëve të partisë më të madhe në vend, është një rast që nuk do të tolerohej askund në botë”, ka thënë Mushkolaj.

Ai duke folur për mundësinë që tema e demarkacionit të Kosovës me Malin e Zi ta shpërqendroj vëmendjen nga skandali i përgjimeve, ka theksuar se nuk i sheh të ndara këto dy çështje.

“Reagimet për demarkacionin dhe skandalin e përgjimeve i shoh si plotësim të njëra-tjetrës. Kush e di, ndoshta edhe demarkacioni, sikurse çështja e punësimit jo të ligjshëm të militantëve partiakë, mund të jetë vendosur përmes telefonatave”, ka theksuar Mushkolaj.

Edhe Yll Rugova, pjesëmarrës i protestave kundër korrupsionit, ka thënë për Telegrafin se në Kosovë jo se ka pasur mungesë të protestave, por sipas tij, ato janë përcjellur me një dozë dyshimi nga qytetarët.

Ai ka thënë se është i bindur se nëse vazhdohet protesta dhe tregohet këmbëngulje për të vazhduar me këtë mënyrë të reagimit, do të ketë rritje të vazhdueshme të pjesëmarrësve derisa të arrihen rezultatet konkrete.

“Mos të harrojmë se me protesta është hequr ish-rektori Ibrahim Gashi. Me protesta u nxit shkarkimi i ish-ministrit Jabllanoviq, dhe poashtu me protesta është ndaluar krijimi jokushtetues i Asociacionit të Komunave Serbe”, ka theksuar Rugova.

Sipas tij, protestat janë mekanizëm demokratik për ndryshim dhe shprehjen e pakënaqësisë dhe indinjatës së qytetarëve.

“Tash veç duhet të vazhdojnë”, ka shtuar Rugova.

Ai mendon se pavarësisht se tema e demarkacionit ka vëmendje të madhe gjatë këtyre ditëve, edhe skandali i përgjimeve po tregon për fytyrën e pushtetit.

“Sado që ka tendenca që këtë temë ta mjegullojnë, shumë qytetarë të Kosovës edhe drejtpërdrejt po preken nga demarkacioni. Natyrisht në rrethana të tilla, me përgjime, me lajme skandaloze të përditshme të korrupsionit, me çështjen e Asociacionit ende të pazgjidhur, besoj që nuk është situatë shumë e rehatshme për këto grupet që janë në pushtet”, ka shtuar Rugova.

Ndryshe, dje për të tretën herë radhazi anëtarë të shoqërisë civile kanë organizuar protesta kundër korrupsionit dhe skandalit të përgjimeve të zyrtarëve të lartë të Partisë Demokratike të Kosovës (PDK), në të cilat zbardhet se si janë bërë punësime të militantëve partiakë në mënyrë të paligjshme.