Pse është e ndaluar që fëmijët e vegjël të qëndrojnë në makinë

Temperatura e trupit të një fëmije rritet tre deri në pesë herë më shpejt se ajo e një të rrituri.

Kur një fëmijë lihet në një automjet të mbyllur, temperatura e fëmijës mund të rritet shpejt dhe situata mund të bëhet e rrezikshme.

Goditja nga nxehtësia është mbinxehja (hipertermia) e trupit, pra një rritje e temperaturës e cila mund të arrijë nivele të larta dhe të rrezikshme. Simptomat mund të ngjajnë me ato të një ataku në zemër ose goditje në tru.

Vlen të theksohet se në mjedisin e jashtëm temperatura mund të jetë +40 ose -40 gradë Celsius, por indet e brendshme të trupit mbahen në një temperaturë prej 36,6 – 37,1 gradë Celsius. Kur ambienti është i ftohtë, trupi prodhon nxehtësi për të qëndruar i ngrohtë, ndërsa kur ambienti është i ngrohtë, trupi nxjerr nxehtësi në mënyrë që të mos rritet temperatura (trupi e nxjerr nxehtësinë duke kufizuar djegiet, duke zgjeruar enët e vogla, duke rritur djersitjen dhe përshpejtimi i frymëmarrjes). Mekanizmi termorregullues bazohet në tru. Ndonjëherë, megjithatë, ky mekanizëm mund të bllokohet dhe mund të ndodhë hipertermi ose hipotermi. Triptiku, temperatura e lartë, lagështia e lartë atmosferike dhe apnea përbëjnë gjendjen e goditjes nga nxehtësia.

Ekipi hulumtues i KidsandCars.org pranon se kur fëmijët janë në makina të ndaluara dhe të mbyllura, ekziston një rrezik i konsiderueshëm i vdekjes nga hipertermia. Edhe nëse xhamat e makinës janë 5 cm të hapura, temperatura mund të rritet në nivele shumë të larta.

Në vetëm 30 minuta, kabina e një makine mund të arrijë 40 gradë Celsius dhe të bëhet e rrezikshme për njerëzit, dhe pas kësaj pike, temperatura rritet në mënyrë eksponenciale.

Sidomos në vendet e ngrohta të botës, ndalohet qëndrimi i fëmijëve të vegjël në kabinë qoftë edhe për disa minuta.

Fatkeqësisht, po rritet numri i prindërve që “harrojnë” fëmijën në makinë dhe njëkohësisht ekziston kategoria e atyre prindërve që e lënë fëmijën vetëm në makinë për të kryer punët e tyre, duke qenë se kjo nuk është e rrezikshme.

Duhet të jemi të vetëdijshëm për faktin se pjesa e brendshme e një automjeti nxehet shumë shpejt. Temperatura brenda makinës mund të arrijë deri në 50 gradë Celsius brenda pak minutash, edhe në një ditë jo veçanërisht të nxehtë. Lënia paksa e hapur e dritareve nuk ndihmon në ngadalësimin e rritjes së temperaturës dhe as nuk e redukton ndjeshëm temperaturën maksimale. Në SHBA, numri mesatar i vdekjeve të fëmijëve nga goditja e nxehtësisë në automjete është 37 në vit (një në 9 ditë), ndërsa 87% e fëmijëve që vdesin nga goditja nga nxehtësia në automjete janë 3 vjeç e lart. 54% e vdekjeve nga goditja e nxehtësisë në automjete përfshijnë fëmijë nën një vjeç.

Shenjat që tregojnë se një fëmijë ka hipertermi ose goditje nga nxehtësia

Skuqje e fortë

Duke rritur nxehtësinë e tij

Lëkurë e lagur ose e thatë

Mungesa e djersitjes

Pulsi i fortë dhe i shpejtë ose përkundrazi pulsi i dobët dhe i ngadaltë

Sjellje e çuditshme

Në një rast të tillë, fëmija duhet të ftohet menjëherë dhe më pas duhet të ofrohet ndihma mjekësore. Nga ana tjetër, nëse në makinë është një fëmijë i vetëm, fillimisht duhet thirrur policia dhe njëkohësisht duhet gjetur mënyra për të gjetur fëmijën nga kabina e makinës.