Shqiptarja e parë që punon në Facebook

Nuk është i vogël numri i shqiptarëve që kanë korrur sukses jashtë vendit me punën dhe talentin e tyre.

E tillë është Florentina Ferati nga Ferizaji, e cila ka arritur të punësohet në gjigantin Facebook, që njëherësh shënon edhe rrjetin social më të përdorur nga shqiptarët.

Për suksesin e saj kanë raportuar disa nga faqet ndërkombëtare, e njëra ndër to edhe sajti zyrtar i Texas Lutheran University.

Tina Ferati nuk është një detektive, por puna e saj përfshin kriminologjinë dhe hetimin e krimeve, të gjitha që ajo bën në internet. 

Si një konsulente për praktikat e teknologjisë së mjekësisë ligjore të PwC-së, Ferati punon në një sërë projektesh që shkojnë nga hetimet kibernetike, përgjigjja e incidentit dhe mjekësia ligjore kompjuterike, deri te analiza e të dhënave dhe procesi në të cilin kërkohen, gjenden, sigurohen dhe kontrollohen të dhënat elektronike me qëllimin për t’i përdorur ato si dëshmi në një çështje civile ose penale.

Kohët e fundit shkenca kompjuterike u përqendrua në një hetim kibernetik dhe përgjigje të incidentit që përfshinte një numër të madh klientësh me pakicë që përjetuan një ndërhyrje të paligjshme të rrjetit që çonin në sekuestrimin e informacionit financiar të ndjeshëm të konsumatorëve, shkruan telegrafi, përcjell albinfo.ch

“Roli im në këtë projekt ishte të çoja ekipin në të gjithë analizën digjitale mjeko-ligjore dhe të japë përditësime të përditshme për klientin për të raportuar gjetjet”, tha Ferati. “Ekipi ynë përfundoi duke gjetur kompjuterët e komprometuar në rrjet, programet dhe mjetet e përdorura për të kryer sulmin, dhe ishte në gjendje të gjejë të dhënat e vjedhura në një faqe për ndarjen e skedarëve”, ka thënë më tej shqiptarja. /albinfo.ch/