Studim: Adoleshentët që kalojnë më shumë se 9 orë në rrjetet sociale rrezikohen nga depresioni

Sa më shumë orë që të kalojnë adoleshentët në rrjetet sociale, aq më shumë gjasa kanë që të vuajnë nga depresioni.

Psikologët kanë fajësuar rrjetet sociale si ndikuese në përkeqësimin e shëndetit mendor të të rinjve. Të dhënat tregojnë se adoleshentët kalojnë mesatarisht rreth 9 orë duke hulumtuar online.

Studiuesit e Universitetit të Montrealit zbuluan se për çdo orë shtesë të shpenzuar në mediet sociale apo duke parë televizion, simptomat e depresionit të adoleshentëve u përkeqësuan. Ekipi i studiuesve i ndoqën të rinjtë gjatë gjithë periudhës së shkollës së mesme dhe kuptuan se sa influencuese ishin mediet sociale në formimin dhe në vetëdijen e tyre.

Për katër vjet, ekipi hulumtues mbajti nën vëzhgim deri në 4.000 adoleshentë në mes të moshës 12 dhe 16 vjeç. Që nga vitet 2000 kur u shfaqën rrjetet sociale, edhe gjendja mendore e njerëzve në përgjithësi është përkeqësuar.

Rreth 20 përqind e njerëzve kanë përjetuar të paktën një periudhë depresioni deri në kohën kur ata arrijnë moshën e rritur. Në botë në ҫdo rreth 100 minuta një adoleshent kryen vetëvrasje nga depresioni.