Trump: SHBA do të fillojë shkurtimin e ndihmës për Amerikën Qendrore

Presidenti i SHBA-ve, Donald Trump, ka deklaruar se Washingtoni do të fillojë të shkurtojë ndihmën e huaj në tre vende të Amerikës Qendrore të rrënuara nga dhuna dhe varfëria, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Guatemala, Honduras dhe El Salvador nuk ishin në gjendje të kryejnë punën për të ndaluar largimin e njerëzve nga vendi dhe ardhjen e tyre në mënyrë të paligjshme në SHBA”, shkroi Trump në llogarinë e tij në Twitter.

Më pas, tha Trump, SHBA “tani do të fillojë të shkurtojë ose të reduktojë ndjeshëm ndihmën e huaj masive të dhënë në mënyrë rutinore për ta”.

Presidenti amerikan, kërcënoi të vepronte më herët, por me Kongresin në pushim deri pas zgjedhjeve afatmesme të muajit të ardhshëm është e paqartë se deri në çfarë niveli ai mund të ndërmarrë një veprim të tillë.

Komentet erdhën midis një vale emigrantësh që krijon rrugën e saj në veri nëpërmjet Meksikës së lidhur për kufirin e SHBA-ve. Kjo valë nisi në Honduras, e cila së bashku me Guatemalën dhe El Salvadorin është goditur rëndë nga dhuna e bandave dhe problemet ekonomike.

Të tre vendet pësuan një luftë civile të dhunshme në vitet e 80-ta.

“Mjerisht, duke se policia dhe ushtria e Meksikës nuk janë në gjendje të ndalojnë karvanin që shkon në kufirin jugor të Shteteve të Bashkuara”, tha Trump.

Trump theksoi se “kriminelët dhe të panjohurit e Lindjes së Mesme” po ashtu janë të përzier, duke shtuar se ai ka njoftuar patrullën kufitare dhe ushtarake se kjo është një “emergjencë kombëtare”.

Duke iu përgjigjur pretendimeve të presidentit amerikan lidhur me njerëzit me origjinë të Lindjes së Mesme, senatori republikan, Jeff Flake, mënjanoi sugjerimin si “ekzagjerim” apo “taktikë frike”.

“Këto, në pjesën më të madhe, janë shumica njerëz që janë duke ikur nga dhuna ose që kërkojnë një jetë më të mirë. Natyrisht, ne nuk mund t’i pranojmë të gjithë, duhet të kemi sigurinë kufitare. Por, kjo duhet të bëhet në një mënyrë të kujdesshëm”, tha Flake, i cili shpesh ka qenë në kundërshtim me Trump, gjatë një ngjarjeje të organizuar nga CNN.

Por, Trump ishte i padrejtuar gjatë komenteve të tij për gazetarët në Shtëpinë e Bardhë, duke i thënë një gazetari të shkonte në grup dhe të hetonte.

“Ju do të zbuloni MS-13-tën”, tha Trump, duke iu referuar një bande të famshme rrugore që u formua në Los Angeles të Kalifornisë. “Ju do të zbuloni Lindjen e Mesme. Ju do të zbuloni gjithçka. Dhe zbuloje këtë… ne nuk do t’i lejojmë ata në vendin tonë. Ne duam siguri”, shtoi Trump.

Vlerësimet mbi grupin e emigrantëve që kërkojnë të vijnë në SHBA ndryshojnë, duke filluar nga 5 mijë e deri në mbi 7 mijë. Pasqyrimet ajrore përshkruajnë një turmë që shtrihet për milje.

Trump e ka përqendruar vëmendjen e tij mbi grupin në mënyrë të përsëritur përderisa zgjedhjet afatmesme të 6 nëntorit janë afruar, duke thënë se votuesit duhet t’i “fajësojnë” demokratët, kundërshtarët e tij politikë për emigracionin pa dokumente.

“Sa herë që sheh një karvan, njerëz që vijnë në mënyrë të paligjshme ose që po përpiqen të vijnë, brenda në vendin tonë, mendoni dhe fajësoni demokratët për mos dhënien e votave neve për të ndryshuar ligjet tona patetike të emigracionit. Kujtoni afatet e mesme. Shumë e padrejtë për ata që vijnë në mënyrë të ligjshme”, tha Trump.

Përderisa Trump ka kërkuar të fajësojë demokratët për emigracionin pa dokumente, ndërsa ai nuk ka qenë në gjendje të kalojë legjislacionin për reformën e emigracionit gjatë dy viteve të tij në detyrë, pavarësisht republikanëve që mbajnë Senatin dhe Shtëpinë e Përfaqësuesve.

Dy projekt-ligjet e emigracionit të mbështetura nga Trump dështuan në legjislaturë.

Trump për një kohë të gjatë ka premtuar ndërtimin e një muri përgjatë kufirit jugor të SHBA-ve për të penguar emigracionin e paligjshëm, fillimisht duke u zotuar se do të paguajë Meksika për të. Por, Meksika ka refuzuar vendosmërisht sugjerimin, duke e detyruar presidentin amerikan të kërkojë ndarjet nga Kongresi për të financuar gardhin.

Ai ende nuk ka qenë në gjendje të përmbushë premtimin e fushatës.