Borrell: E pamundur të evakuohen të gjithë afganët që kanë bashkëpunuar me forcat e huaja

Shefi i politikës së jashtme të BE, Joseph Borrell thotë se është e pamundur të evakuohen të gjithë afganët që kanë punuar me forcat e huaja deri më 31 gusht dhe shpreh keqardhje për faktin se masat e sigurisë amerikane në aeroportin e Kabulit po pengojnë biznesin.

Në një intervistë për AFP (Agjencia Franceze), Josep Borrell tha se “problemi është qasja në aeroport. Masat e kontrollit dhe sigurisë amerikane janë shumë të rrepta. Ne protestuam, u kërkuam atyre të tregojnë më shumë fleksibilitet. Ne nuk arrijmë të kalojmë partnerët tanë”.

Administrata amerikane ka caktuar 31 gushtin si afatin përfundimtar për tërheqjen përfundimtare të trupave amerikane nga Afganistani dhe planifikon të evakuojë 30,000 civilë amerikanë dhe afganë.

“Unë jam matematikisht i dobët. Me sa di, amerikanët nuk kanë njoftuar se do të qëndrojnë përtej kësaj date. Por ata mund të ndryshojnë mendje”, tha Josep Borrell.

Delegacioni evropian vetëm në Kabul punësoi 400 afganë, të cilët duhej të evakuoheshin me familjet e tyre. Unioni ka premtuar heqjen e tyre, por deri më sot vetëm 150 kanë mbërritur në Spanjë.

Josep Borrell beson se bisedimet me talebanët janë të nevojshme. “Nëse doni të nxirrni jashtë stafin tuaj, duhet të flisni me talebanët,” tha ai. /tch