Çfarë duhet të konsumoni për dhëmbë të bardhë dhe të fortë

A e dinit se ushqimet që konsumoni luajnë një rol kyç në buzëqeshjen tuaj të bardhë e plot shëndet?

Larja dhe pastrimi në imtësi i dhëmbëve, por edhe metoda të tjera të shëndetit dentar janë të rëndësishme për parandalimin e kavitetit, prishes së dhëmbëve dhe sëmundjeve të mishrave të tyre.
Prindërit u thonë shpesh fëmijëve që mos të hanë shumë ëmbëlsira se përndryshe do u prishen dhëmbët.

Por hapi i parë për të parandaluar një gjë të tillë është që ata të ushqehen shëndetshëm.

Ushqimet më të mira për dhëmbët janë ato që neutralizojnë acidet, ofrojnë minerale dhe vitamina për të riparuar enamelin e dhëmbëve dhe stimuluar sekretimin e pështymës.

Qumështi
Qumështi është një produkt bylmeti i pasur me kalcium, fosfat dhe vitaminë D që e ndihmon organizmin të shfrytëzojë plotësisht kalciumin. Të gjithë këto ushqyes janë të dobishëm për kocka dhe dhëmbë të shëndetshëm e të fortë.
Pirja e rregullt e qumështi riparon enamelin e dhëmbëve dhe forcon kockat.

Djathi
Djathi është një zgjedhje e shkëlqyer për kockat dhe dhëmbët sepse ndihmon në sekretimin e pështymës.
Ai përmban kalcium dhe fosfat që ndihmon në neutralizimin e acideve në gojë por edhe kaseinë që forcon sipërfaqen e dhëmbëve.

Molla
Ngrënia e mollës rrit sekretimin e pështymës në gojë dhe parandalon kavitetet tek dhëmbët.
Molla është e pasur me shumë vitamina dhe minerale që i bëjnë mirë të gjithë organizmit. Hani një mollë pas darkës dhe kështu do të pastroni dhëmbët.

Portokalli
Lëngu i portokallit pastron dhëmbët dhe gojën natyralisht. Ai largon bakteret e dëmshme dhe parandalon prishjen e dhëmbëve.
Lëngu i portokallit ka aciditet ndaj menjëherë pas pirjes duhet të lani dhe pastroni dhëmbët.

Kosi
Kosi pa yndyrë është një burim i jashtëzakonshëm i kalciumit dhe një burim i mirë proteinash. Ngrënia e rregullt e kosit është një vlerë e shtuar për shëndetin dentar dhe ju vjen në ndihmë nëse po përpiqeni të bini në peshë

Arrorët
Arrorët janë të pasura me vitamina dhe minerale të nevojshme për dhëmbët tuaj.
Për shembull, kikirikët përmbajnë kalcium dhe vitaminë D. Bajamet përmbajnë nivele të larta të kalciumit.

Çaji
Çaji i zi dhe ai jeshil përmbajnë polifenolë që ndërveprojnë me bakteret shkaktare të gurëzave dhe pllakave të dhëmbëve.
Polifenolët shkatërrojnë bakteret dhe parandalojnë rritjen, shumimin dhe prodhimin e acidit të dëmshëm.

Uji
Uji është kryesor në garantimin e shëndetit dentar. Është përbërësi kyç i pështymës që depoziton mineralet e dobishme tek dhëmbët.
Uji ndihmon në largimin e grimcave të ushqimit që ngelin në dhëmbë që mund të shkaktojnë probleme edhe për mishërat.
Përpiquni të pini sa më shumë ujë që të mbani dhëmbët dhe mishrat të shëndetshëm.
Parandalimi është kura më e mirë
Konsumoni sa më shumë ushqime të shëndetshme që të keni një buzëqeshje të bukur dhe plot dritë.