Çfarë është veshja islame ?

Models present creations by Afdlin Shauki during the Islamic Fashion Festival at Kuala Lumpur Fashion Week June 20, 2014. The KL Fashion week will be held from June 18 to June 22. REUTERS/Samsul Said (MALAYSIA - Tags: FASHION) - RTR3UUBV

 

Kjo është një pyetje interesante, dhe që ka shumë përgjigje, varësisht kë pyesni. Veshja islame është rroba e veshur nga njerëzit e besimit islam, muslimanët por që nuk bie në kundërshtim me parimet islame.

Por a janë të gjitha rrobat veshur nga myslimanët, veshje islame?

Jo domosdoshmërisht.

Islami është feja e dytë më e përhapur në botë që përbën rreth 23% të popullsisë së botës ose rreth 1.6 miliard banor. Edhe pse muslimanët janë përhapur kryesisht në Azi, pasuesit e Islamit janë gjetur në pothuajse çdo vend të botës. Islami ka origjinën në Arabin Saudite në qytetin e Mekës, aty ku Meleku Xhibril i solli shpalljen hyjnore profetit Muhamed (a.s). Aty filloi përhapja e besimit islam dhe sipas statistikave të vitit 2002, 80% e besimtarëve musliman jetonin jashtë botës arabe.

Kur ju pyesni njerëz të një besimi tjetër: “Çfarë është veshja islame” Ju merrni një përshkrim që në përgjithësi përputh veshje tradicionale / etnike arabe.

Realiteti është se edhe pse veshja islame ka një grup të përbashkët rregullash dhe udhëzimesh që e drejtojnë atë, veshja islame dallon edhe nga personi në person. Veshja në këtë rast ndikohet nga faktor ekonomik, klimatik, pozitë gjeografike, edukim tradita etj. Duke pasur parasysh se mbi 80% e muslimanëve nuk jetojnë në botën arabe, veshja e rrobave tradicionale/etnike arabe nuk është stil i kërkuar për pjesën tjetër të besimtarëve.

Në përgjithësi, veshja islame nuk duhet përfshirë rroba të ngushta ose të tejdukshme. Në vazhdim po sjellim disa nga veshjet që përkojnë me stinën e verës. /Meazhi.com/