Cilët janë shkaktarët që na dridhen duart

Duar të lëkundura zakonisht quhen dridhje duarsh. Një dridhje e dorës nuk është kërcënuese për jetën, por mund të vështirësojë detyrat ditore. Ajo gjithashtu mund të jetë një shenjë paralajmëruese e hershme e disa gjendjeve neurologjike dhe degjeneruese.

Shumë njerëz i lidhin dridhjet e duarve me sëmundjen e Parkinsonit, por shkaku më i zakonshëm i dridhjes së duarve është në të vërtetë dridhja esenciale.

Dridhja esenciale është gjithashtu çrregullimi neurologjik më i zakonshëm që prek të rriturit, por nuk kuptohet mirë. Ka gjasa të shkaktohet nga një përçarje në funksionimin normal të trurit të vogël. Studiuesit nuk janë plotësisht të sigurt se çfarë shkakton dridhjen dhe as se si ta ndalojnë atë.

Ata janë gjithashtu të paqartë nëse është një proces degjenerues.

Njerëzit me dridhje thelbësore përjetojnë dridhje të shpeshtë. Dridhja nuk mund të kontrollohet dhe më shpesh ndodh në duar, krahë, kokë.

Për krahasim, njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit zakonisht përjetojnë një dridhje dore kur muskujt e tyre janë në pushim dhe shohin një reduktim të dridhjeve kur muskujt e tyre janë në përdorim. Duar të lëkundshme mund të shkaktohen edhe nga:

krizat

tiroidi tepër aktiv

sëmundje cerebellare

sëmundja Huntington

efekte anësore të barnave

mbidozë e kafeinës

ankthi

sheqeri i ulët në gjak.