Dy miliardë euro dërgesat e Diasporës Shqiptare

Aleanca Kosovare e Biznesit po vazhdon promovimin e prodhimeve „ Made in Kosova“ neper vendet e BE ne kuadër të Javëve të Biznesit Kosovare 2016.

AKB, SWV dhe WKÖ ne Linz të Austrisë se epërme organizuan Forumin e Biznesit Kosovë-Austri me qellim te promovimit te potencialeve dhe mundësive për Investime te përbashkëta ne Kosove. Te pranishëm ishin me shumë se 150 Biznese te sektorëve te ndryshëm, por edhe Diaspora Shqiptare.

Agim Shahini, kryetari i AKB-së tha se Diaspora Shqiptare është fuqia me e madhe qe përkrah ekonomin vendore ne Kosove dhe Shqipëri ku mesatarisht rreth 2 Miliard euro marrim dërgesa nga ju ne nivel vjetor e vetëm Kosova 1 Miliard. Kjo është mbështetja konkrete qe i jepni Ekonomisë tone prandaj sot këtu kemi ardh te ju falënderojmë për mbështetjen ne te gjitha periudhat prej qe ekziston Diaspora shqiptare. Kosova ka avancuar me ndërtimin e Infrastrukturës Fizike por edhe at ligjore për Investime te huaja ne Kosove por edhe te Diasporës vendore.

Ju duhet te jepni shembull edhe me tutje se si duhet te Investohet dhe te bashkinvestohet ne korporatat e fuqishme te Austrisë ne vendet nga ju vini, prandaj këtë vit Kosova ka miratuar ligjin per Investime strategjike dhe ka bere reforma ne Politika Fiskale e qe janë konkurrente për shume vende te Ballkanit perëndimore. Ju ftoje qe te vini ta vizitoni Kosovën sa me shume por edhe Shqipërinë si vende me atraktive ne Ballkan për Investitorët Austriak.

Isni Kila zv. Ministër i Ministrisë së Financave tha se Qeveria po merr vazhdimisht rekomandime nga Bizneset, Investitorët dhe Diaspora për te përgatit sa me mire Pakon Fiskale qe pritet te publikohet ne një te ardhme te shpejt e qe kjo është përpjekje për te krijuar mundësi te përshtatshme për Investime ne Kosove. Aj shtoj se Diaspora shqiptare është mbështetje e vërtetë e Kosovës dhe për këtë ju falënderoj ne emrin e Institucioneve te Kosovës dhe ju ftoje qe te vini me Investitorë Austriak për te Investuar sepse ne kemi nevoje për Kapital te freskët nga Austria e cila vazhdimisht po Investon ne Kosovë.

Doris Margreiter, presidente e SWV tha: jam e impresionuar me prezantimin e Kosovës ne këtë Forum dhe me mundësit qe Kosova i ofron për Investitorët Austriak por edhe te Diasporës tuaj dhe unë nga sot do ta ndryshoj mendjen edhe me shumë për te mire te Kosovës dhe mundësive qe ju i prezantuat për Investitorët Austriak.

Ajo shprehi gatishmërinë qe ne te ardhmen te bashkëpunoje ngushte me AKB dhe Institucionet e Kosovës për te ngrite edhe me larte Imazhin e Shtetit me te ri te Evropës qe sa me shpejte te Liberalizohen Vizat për qytetaret e Kosovës te cilët e meritojnë lëvizjen e lire ne vendet Shengen. Ajo shtoje se Institucionet e Kosovës duhet bere me shume për përmbushjen e kërkesave te BE për Liberalizim.

Ne do te ju përgjigjemi ftesës se juaj për ta vizituar Kosovën dhe për te mbështetur Iniciativat e juaja drejt BE për te cilat ne në Austri kemi përvoja te mira dhe kjo do te ju ndihmoje për tejkalimin e sfidave rreth përmbushjes te standardeve Evropiane qe Kosova i dëshiron.

Adriana Kelmendi Sherifi, nënkryetarja e pare e Aktivisteve Socialdemokrate ne Parlamentin Evropian tha se e ndije veten me shqiptare se kurrë ndonjëherë me pare kur pran Investitorëve Austriak dhe atyre te Diasporës prezantohet Kosova me gjithë këto te arritura dhe kjo me shtynë qe zërin e Kosovës te dërgojë edhe me larte ne Parlamentin EU si krenari për vendin tim. Unë do te shtyj edhe me tutje kërkesat e drejta te shqiptareve te Kosovës dhe bizneseve për Liberalizimin e vizave qe kjo te ndodhe sa me shpejte dhe te hiqet Kosova nga Getoja e vetme ne Evropë.

AKB dha dy mirënjohje për dy Figura te çmuara, Zonjës Doris Margreiter dhe Zotit Loris Castrot Skanderbegh,te cilat kane mbështet vazhdimisht kauzën shqiptare por edhe vazhdojnë edhe me tutje me përpjekjet e veta për mbështetjen e Ekonomisë dhe Bizneseve te Diasporës ne Austri dhe Itali.
Ne fund te Forumit u organizua edhe Darka e Bereqetit te Kosovës ( Lamës ) si mundësi për ti shijuar prodhimet „ Made in Kosovo „ ku te pranishëm ishin me shumë se 100 artikuj te ardhura nga Kosova, kryesisht ushqim tradicional vendore për te gjithë te pranishmit dhe kjo ishte edhe një mundësi e mire qe te njihen me prodhimet e Kosovës.