Erdoğan: Udhërrëfyesi 2030 i Evropës Juglindore do të ndihmojë rritjen ekonomike

Dokumenti i Strategjisë i Evropës Juglindore 2030 do të ndihmojë vendet anëtare për të arritur objektivin e rritjes së qëndrueshme ekonomike, tha presidenti turk Recep Tayyip Erdoğan, raporton Anadolu Agency (AA).

Duke folur në një konferencë shtypi në qytetin turistik Antalya pas Samitit të Procesit të Bashkëpunimit të Vendeve të Evropës Juglindore (SEECP), Erdoğan tha se SEECP është platforma e vetme ku të 13 vendet në rajon mblidhen rreth së njëjtës tryezë.

“Fakti që samiti u mbajt me një nivel kaq të lartë të pjesëmarrjes pavarësisht nga pandemia COVID-19 … është një simbol i besimit të treguar në rolin konstruktiv dhe përfshirës të Turqisë në rajon dhe veçanërisht besimit në masat që kemi marrë në luftën kundër virusit”, deklaroi ai.

Takimi theksoi gjithashtu rëndësinë e luftës së përbashkët kundër sfidave si migrimi dhe pandemia, shtoi Presidenti i Turqisë.

“Ne besojmë se nuk ka zgjidhje tjetër përveç dialogut për problemet politike në rajon. Në këtë kuptim, ne mbështesim përdorimin maksimal të mundësive të ofruara nga SEECP”, tha Erdoğan.

SEECP është një forum bashkëpunimi që bashkon Turqinë, Shqipërinë, Kosovën, Maqedoninë e Veriut, Bosnjë dhe Hercegovinën, Bullgarinë, Rumaninë, Serbinë, Greqinë, Kroacinë, Moldavinë, Malin e Zi dhe Slloveninë.

Erdoğan gjithashtu tha se ringjallja e procesit të pranimit të Turqisë në BE dhe përshpejtimi i aspiratave të anëtarësimit të kandidatëve dhe kandidatëve të mundshëm në Evropën Juglindore do të jenë fitimprurëse për bllokun në një shkallë globale.

Në lidhje me përpjekjet e Turqisë gjatë presidencës së saj në SEECP, Erdoğan tha se ata u përpoqën të zhvillonin zgjidhje të përbashkëta për çështje si politikat bujqësore, diaspora, arsimi dhe luftimi kundër katastrofave.

“Turqia do të vazhdojë të kontribuojë në paqen, stabilitetin dhe prosperitetin e rajonit në të ardhmen”, tha presidenti turk.

Takimi i këtij viti i SEECP nën presidencën e Turqisë përkon me 25-vjetorin e grupit.

Greqia do të marrë kryesimin e SEECP-së për një vit që nga 1 korriku. /aa