FIFA lejon përfaqësueset të kenë nga 26 lojtarë në Katar

FIFA ka miratuar që përfaqësueset mund të kenë nga 26 lojtarë për Kupën e Botës në Katar, duke vendosur të enjten të zgjasë lehtësimin e rregullave të futbollit që ndihmojnë trajnerët dhe lojtarët gjatë pandemisë COVID-19. Lëvizja pritej nga Byroja e FIFA-s – e përbërë nga presidentët e FIFA-s dhe gjashtë konfederatave të futbollit – pasi listat e 23 lojtarëve u zgjeruan për kampionatet e fundit kontinentale. Shtimi i tre lojtarëve në listën tipike të Kupës së Botës pason që UEFA bëri të njëjtën gjë për Kampionatin Evropian të vitit të kaluar.

Kishte skuadra me 28 lojtarë të miratuar gjithashtu për turneun e Copa America në Amerikën e Jugut vitin e kaluar dhe në Kupën e Afrikës në janar. Numrat shtesë ndihmojnë trajnerët e 32 përfaqësueseve të përballen me shpërthime të mundshme të rasteve me koronavirus. Kjo gjithashtu do të thotë se lojtarët shtesë tashmë po ndjekin protokollet shëndetësore brenda kampit në Katar. Ndryshimi i madhësisë së skuadrës do të dërgojë gjithsej 96 lojtarë shtesë në Kupën e Botës që do të luhet nga 21 nëntori deri më 18 dhjetor.

Turneu 28-ditor krahasohet me atë që zgjati 32 ditë, katër vjet më parë në Rusi. Shumica e lojtarëve shtesë ka të ngjarë të vijnë nga klube evropiane, sezonet vendase të cilave duhet të pushojnë deri më 13 nëntor për Kupën e parë Botërore të mbajtur gjatë dimrit të hemisferës veriore. Skuadrat do të jenë së bashku për vetëm një javë përpara fillimit të turneut në vend të kohës së zakonshme të përgatitjes prej rreth dy javësh. FIFA ka krijuar një fond prej 209 milionë dollarësh nga të ardhurat e saj nga Kupa e Botës për të kompensuar klubet me një tarifë ditore prej rreth disa mijëra dollarësh për lirimin e lojtarëve në detyrën e ekipit kombëtar. Ekipet e Kupës së Botës gjithashtu tani mund të përdorin pesë zëvendësime në rregulloren 90 minuta në vend të tre.

Ajo që filloi si një rregull i përkohshëm në vitin 2020 për të lehtësuar ngarkesat e lojtarëve në oraret e mbingarkuara të ndeshjeve gjatë pandemisë tani është kodifikuar në ligjet e lojës. Byroja e FIFA-s caktoi gjithashtu më 16 mars të vitit të ardhshëm zgjedhjet presidenciale që do të mbahen në Kigali, Ruanda, gjatë kongresit vjetor të 211 federatave anëtare. Presidenti i FIFA-s, Gianni Infantino, po kërkon një mandat të ri katërvjeçar për të zgjatur udhëheqjen e tij në organizmin botëror të futbollit në 11 vjet. Asnjë kundërshtar i mundshëm nuk është shfaqur ende dhe afati i fundit për të hyrë në garë është katër muaj para zgjedhjeve. Kjo do të bjerë në mes të nëntorit, ditë para fillimit të Kupës së Botës.