Franca do të përdorë ushtrinë kundër “jelekverdhëve”

Samedi 12 janvier 2019, plus de 8000 manifestants selon la préfecture de police de Paris se sont réunis dans Paris dans le cadre de l'Acte 9 de la manifestation du mouvement des gilets jaunes. Le cortège a relié Bercy à l'Arc de Triomphe dans le calme. Quelques heurts ont éclaté autour de l'Arc de Triomphe en fin de manifestation. (Photo credit should read Le Pictorium / Barcroft Images / Barcroft Media via Getty Images)

Vendimi i qeverisë franceze për të vendosur ushtrinë si rezervë gjatë protestave javore të “jelekverdhëve” ka shkaktuar zemërim dhe shqetesim për rrezikun e përdorimit të ushtarëve për rendin dhe ligjin.

Nën presionin për të parandaluar një përsëritje të trazirave dhe grabitjeve të fundjavës së kaluar në Paris, qeveria njoftoi planet për të zhvendosur ushtarët nga forca patrulluese anti-terroriste Sentinelle për të ndihmuar policinë të mbrojë ndërtesat publike.

Kjo do të lironte më shumë policët për të luftuar demonstruesit me rastin e dhunës së përtërirë në Paris dhe qytete të tjera, tha qeveria.

Partitë e opozitës nga e majta dhe nga e djathta reaguan me zemërim ndaj planit, duke e quajtur atë të papërgjegjshëm.

“Unë jam absolutisht kundër përdorimit të ushtrisë në këtë mënyrë. Është një gabim serioz”, tha Bruno Retailleau, udhëheqësi i republikanëve kryesorë të opozitës në Senat për televizionin France 5.

“Imagjinoni ata përpara Asamblesë Kombëtare ose Elysee (pallati presidencial) dhe një turmë zbret mbi ta.” Çfarë ndodh atëherë? A do të vrasin? A do të vriten njerëzit? “

Duke vënë në dukje se roli i ushtrisë ishte të “neutralizojë armikun”, ai tha se ai konsideronte se protestuesit radikalë “dhe të gjithë ata që kanë shkaktuar dëme ishin padyshim delikuentë, por jo armiq të kombit”. /Mesazhi/