Katar Petroleum: Bllokada na ka bërë më të fortë

Katari është eksportuesi më i madh në botë i gazit të lëngshëm natyral (LNG) dhe prodhon deri në 77 milion ton gaz çdo vit. Në prill të vitit 2017, shteti i vogël i Gjirit njoftoi se po nxiste prodhimin në fushën më të madhe të gazit në botë – “North Dome” – jashtë bregut verior të Katarit, të cilin e ndan me Iranin.

Gazi ka ndihmuar në transformimin e emiratit në një nga vendet më të pasura në botë, duke nxitur rritjen e rolit të saj si një vendimmarrës i madh rajonal, dhe duke ndihmuar Katarin të financojë projekte të mëdha infrastrukturore dhe të organizojë ngjarje të mëdha si Kampionati Botëror i FIFA 2022.

Kështu, kur katër shtetet arabe – Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini dhe Egjipti – ndërprenë marrëdhëniet diplomatike dhe tregtare me Katarin më 5 qershor, pati mjaft shqetësime rreth efektit në ekonominë e Katarit.

“Bllokada e ka bërë Katarin më të fortë, njerëzit e Katarit janë më të fortë, bizneset e tyre janë më të forta. Ne do të dalim nga kjo situatë më të fortë se sa ishim më parë,” u shpreh Saad al-Kaabi, shefi i Katar Petroleum.

Si do të ndikonte ndarja diplomatike midis Katarit dhe disa prej fqinjëve të saj në ekonominë e Katarit dhe veçanërisht në industrinë e naftës dhe gazit të Katarit?

Sipas al-Kaabi, kriza e GCC nuk do të ndikojë në prodhim, dhe Katari nuk do të shkëpusë gazin në Emiratet e Bashkuara Arabe – pavarësisht pretendimeve.

“Nëse ndaloni gazin, dëmi më i madh është për njerëzit e Emirateve të Bashkuara Arabe. Njerëzit e Emirateve të Bashkuara Arabe janë kushërinj, të afërm dhe miq … dhe ne nuk kemi asgjë kundër tyre,” tha Kaabi.

Sipas analistëve dhe burimeve të industrisë, një mbyllje e tubacionit “Dolphin” prej 364 km, që lidh gjigantin e Katarit me Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Omanin, do të shkaktonte ndërprerje të mëdha për nevojat energjetike të Emirateve të Bashkuara Arabe.

Dhe përveç tubacionit Dolphin, ka marrëveshje të tjera që Katari ka nënshkruar me Emiratet e Bashkuara Arabe. /MESAZHI/