Kazakistani në referendum për reforma kushtetuese

Votuesit kazakë filluan të votojnë sot në një referendum mbi reformën kushtetuese të promovuar nga presidenti Kassym-Jomart Tokayev për të prezantuar një model të ri qeverisjeje në vend, raporton Anadolu Agency (AA).

Rreth 11,7 milionë votues të regjistruar iu drejtuan qendrave të votimit për të vendosur nëse do të miratojnë apo jo amendamentet dhe shtesat në kushtetutën e vendit të Azisë Qendrore.

Kjo është reforma e dytë kushtetuese që votohet në historinë 27-vjeçare të vendit.

Një e treta e Kushtetutës aktuale, e cila u pranua me votim popullor më 30 gusht 1995, do të ndryshohet nëse vota shumica votojnë në favor.

Reforma, e promovuar nga Tokayev më 16 mars, synon të prezantojë një model të ri qeverisjeje në vend dhe të nisë një epokë të re të njohur gjithashtu si “Kazakistani i Ri” ose republika e dytë.

Amendamentet e propozuara

Sipas draftit që po votohet, kushtetuta e re do të thotë qartë se toka kazake, së bashku me burimet e saj natyrore nëntokësore, i përket kombit.

Reformat gjithashtu ndalojnë krerët dhe stafin e agjencive të zbatimit të ligjit dhe forcave të armatosura të bashkohen me partitë politike.

Një tjetër ndryshim i parashikuar është reformimi i Këshillit Kushtetues si Gjykatë Kushtetuese që të jetë aktive duke filluar nga 1 janari 2023.

Parlamenti pritet të forcohet me reformat, ndërsa presidenti do të duhet të kërkojë miratimin nga asambletë vendore përpara se të emërojë kryetarët e bashkive dhe guvernatorët.

Numri i deputetëve të emëruar nga presidenti në parlament do të ulet gjithashtu nga 15 në 10 sipas rishikimeve, ndërsa vetëm dhoma e ulët legjislative do të ketë fuqinë për të miratuar ligje. /aa