Krizë për bukën e gojës, Programi Global i Ushqimit redukton racionet për refugjatët

Programi Botëror i Ushqimit i Kombeve të Bashkuara ka paralajmëruar sot se duhet të reduktojë racionet ushqimore që u shpërndan refugjatëve në Afrikën Lindore dhe Perëndimore në mungesë të fondeve ndërsa nevojat për ushqim rriten.

Tre të katërtat e numrit të përgjithshëm të refugjatëve të mbështetur nga PAM në Afrikën Lindore kanë vënë re se deri në 50%, tha agjencia e OKB-së.

Refugjatët që janë prekur më së shumti nga reduktimi i racionit ndodhen në Etiopi, Kenia, Sudanin e Jugut dhe Ugandë që ishin më të prekurit.

“Ne jemi thellësisht të pikëlluar nga vendimi për të shkurtuar racionet ushqimore për refugjatët që varen nga ne për mbijetesën e tyre,” tha David Beasley, drejtor ekzekutiv i PAM.

Burimet në dispozicion nuk mund të vazhdojnë me kërkesën në rritje për ushqim në botë, tha ai, shkruan abcnews.al.

Në Afrikën Perëndimore, veçanërisht në Burkina Faso, Kamerun, Çad, Mali, Mauritania dhe Nigeri , PAM ka reduktuar porcionet “dukshëm”.

Trazirat në shpërndarjen e ushqimit janë të pashmangshme në Angola, Malavi, Mozambik, Kongo, Tanzani dhe Zimbabve, paralajmëron ai.

Të martën e kaluar, PAM tha se i duheshin urgjentisht 426 milionë dollarë gjatë gjashtë muajve të ardhshëm për të parandaluar urinë në Sudanin e Jugut, ku të paktën dy të tretat e popullsisë ka nevojë për ndihmë humanitare.

Rreth 8.3 milionë njerëz, përfshirë refugjatët, do të përballen me “uri të rëndë dhe akute” atje këtë vit.

Lufta në Ukrainë ka përkeqësuar ndjeshëm krizën globale të refugjatëve dhe rrezikun e urisë, vetëm duke zhvendosur gjashtë milionë njerëz të tjerë ndërsa civilët largohen nga zonat e konfliktit, por edhe duke shkaktuar rritje të çmimeve të mallrave, veçanërisht drithërave.

Para pushtimit rus, Ukraina ishte një nga hambarët më të mëdhenj në botë, eksportonte rreth 12% të grurit në botë, 15% të misrit dhe 50% të vajit të lulediellit.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres ka thënë se lufta mund të “çojë dhjetëra miliona njerëz në pasiguri ushqimore”.