MChE: Çdo dy minuta një fëmijë zhduket në Evropë

Në Evropë, 250.000 fëmijë raportohen të zhdukur çdo vit – kjo është e barabartë me zhdukjen e një fëmije çdo dy minuta. Vetëm në vitin 2022, 116.000 linjat telefonike evropiane të dedikuara për fëmijët e zhdukur morën 70.855 pika kontakti.

Çdo vit, më 25 maj, bota mblidhet së bashku për të përkujtuar Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve të Zhdukur, një ditë kushtuar ndërgjegjësimit për çështjen alarmante të fëmijëve të humbur dhe për t’u ofruar shpresë familjeve të tyre. Në këtë ditë, ‘Missing Children Europe’ i bën thirrje BE-së dhe shteteve anëtare të veprojnë për të luftuar kujdesin në internet që çon në të zhdukur dhe për të siguruar vazhdimësinë e 116.000 linjave telefonike që mbështesin fëmijët e humbur dhe familjet e tyre.

Edicioni i sivjetshëm shënon kremtimin e 40-të të Ditës Ndërkombëtare të Fëmijëve të Zhdukur, e cila filloi si një ditë përkujtimore dhe tani thekson përpjekjet e atyre që punojnë për të sjellë fëmijët tanë të zhdukur në shtëpi dhe nevojën për veprime dhe bashkëpunim të vazhdueshëm nga individët, agjencitë e zbatimit të ligjit dhe qeveritë.

Shifrat janë befasuese dhe kërkojnë vëmendje të menjëhershme. Në Evropë, 250.000 fëmijë raportohen të zhdukur çdo vit – kjo është e barabartë me zhdukjen e një fëmije çdo dy minuta. Vetëm në vitin 2022, 116.000 linjat telefonike evropiane të dedikuara për fëmijët e zhdukur morën 70.855 pika kontakti për 6.668 raste. Shumica e këtyre incidenteve përfshinin fëmijë të arratisur, duke përbërë 66% të rasteve të reja të raportuara. Për më tepër, 24% përfshinin rrëmbime prindërore, ndërsa një pjesë e vogël, por e rëndësishme, 3%, përfshinte fëmijët e humbur në migrim (Raporti i Shifrave dhe Trendeve 2022).

Por, pas çdo statistike fshihet një histori tronditëse e një fëmije të zhdukur, duke lënë një ndikim të thellë në familjet dhe komunitetet e tyre. Mes këtij peizazhi sfidues, 116.000 linjat telefonike janë shfaqur si një linja jetësore për ata në nevojë. Këto linja telefonike, të operuara nga OJQ-të anëtare brenda rrjetit ‘Missing Children Europe’, qëndrojnë si një fener shprese, duke ofruar mbështetje dhe ndihmë thelbësore për familjet dhe fëmijët që përballen me të paimagjinueshmen. Të disponueshme 24/7, linjat telefonike ofrojnë një gamë të gjerë shërbimesh, duke përfshirë mbështetje për shëndetin mendor, këshilla ligjore dhe burime sociale, duke siguruar që asnjë familje apo fëmijë të mos ndihet i vetëm në udhëtimin e tyre.

Një shembull i mrekullueshëm i ndikimit të 116.000 linjave telefonike që patën vitin e kaluar, është roli i tyre në kontekstin e luftës në Ukrainë. Linjat telefonike kanë treguar të jenë thelbësore dhe efektive në gjetjen e fëmijëve të zhdukur ukrainas falë koordinimit të tyre ndërkufitar. Një çështje tjetër në të cilën rrjeti i ‘Missing Children Europe’ është aktiv është kërkimi dhe avokimi i tij për të luftuar fenomenin në rritje të kujdesit në internet, për të cilin linjat telefonike raportojnë se po bëhet gjithnjë e më shumë një faktor në zhdukjen e fëmijëve.

‘Missing Children Europe’ u bën thirrje individëve, organizatave dhe autoriteteve që të bashkohen me anëtarët e saj në mbështetje të kauzës së fëmijëve të humbur dhe të luftojnë fenomenin e kujdesit. /trt