Pacienti britanik shpallet “i shëruar” nga HIV-i

Një pacient me HIV në Mbretërinë e Bashkuar është shpallur “i shëruar” pas një transplantimi të qelizave burimore – duke shënuar rastin e dytë të këtij lloji.

Pacienti në Londër, i cili po trajtohej për kancer, ka qenë në remision nga HIV për 18 muaj dhe nuk po merr më ilace qw trajtojnw HIV-in.

Studiuesit thonë se është shumë herët të thuhet se pacienti është “i shëruar twrwsisht” nga HIV.

Ekspertët thonë se qasja nuk është praktike për trajtimin e shumicës së njerëzve me HIV, por një ditë mund të ndihmojë në gjetjen e një kurimi.

Pacienti mashkull në Londër, identiteti i tw cilit nuk është bwrw i ditur, u diagnostikua me HIV në 2003.

Ai po merrte kimioterapi për trajtimin e kancerit dhe, përveç kësaj, qelizat burimore u futën në pacient nga një dhurues rezistent ndaj HIV, duke çuar në kancerin e tij dhe HIV duke shkuar në remision.

Studiuesit nga Universiteti i Kolegjit të Londrës, Kolegji Imperial në Londër, Universitetet e Kembrixhit dhe Oksfordit ishin të përfshirë të gjithë në këtë rast.

‘Kjo është hera e dytë që një pacient që trajtohet në këtë mënyrë ka përfunduar në heqjen nga HIV.

Dhjetë vjet më parë, një tjetër pacient në Berlin mori një transplant të palcës së eshtrave nga një dhurues me imunitet natyror ndaj virusit.