Rënie dramatike e vlerës së veturave elektrike?!

Para se ta bleni veturën e parë elektrike, shumë mendoni. Nuk ka asgjë të çuditshme për këtë – është një kalim kohe e shtrenjtë dhe nuk jemi gjithmonë të sigurt nëse do të shpërblehet fare.

Për këtë arsye, automjetet e këtij lloji nuk janë aq të njohura sa supozohej disa vite më parë kur filloi prodhimi i tyre. Prandaj lindin pyetjet, sa humbasin në fakt automjetet elektrike në vlerë? Dhe pse nuk janë as të kërkuara si të përdorura?!

Pse popullariteti i automobilave elektrik nuk është i kënaqshëm? Arsyeja për këtë, ndër të tjera, është mungesa e subvencionimit apo lehtësimi për blerje të tilla në disa vende, mbulimi i dobët me infrastrukturën e karikimit dhe jetëgjatësia e pakënaqshme e baterisë.

Situata është analizuar nga portali iseecars.com, duke marrë parasysh të dhënat nga tregu amerikan. Rezulton se vlera e përgjithshme e makinave ka rënë gjatë vitit të kaluar, por hendeku midis automjeteve me djegie të brendshme dhe veturave elektrike është i madh.

Ndërsa mesatarja ra me 3.6 për qind për të parën, mesatarja për të dytën ra me 31.8 për qind. Pra, në shkurt 2023, automjeti elektrik mesatar i përdorur kushtonte 45,321 dollarë në Amerikë, dhe në shkurt 2024, kushtonte 30,904 dollarë.

Rënia është dramatike, ndaj lind pyetja se sa kuptim ka të blesh një veturë elektrike nëse do ta shesësh relativisht shpejt.

Kuptimi ekonomik i blerjes së një makine elektrike është, padyshim, në shfrytëzim më të gjatë, kosto më të ulëta mirëmbajtjeje dhe (ndoshta) kosto më të ulëta të energjisë.