“Serbia ka marrë ultimatum ta njohë Kosovën”

Serbia ka marrë një ultimatum – “ta njohë Kosovën në shkëmbim të Asociacionit të Komunave Serbe. Të paktën kështu shkruajnë mediat e Beogradit.

Sipas tyre, presidenti serb “mori një ofertë të tillë” nga diplomatët në Berlin, Paris, Londër dhe Uashington – ndërkohë që kjo iu “konfirmua atij” këto ditë gjatë takimeve në Neë York.

Ministja e Serbisë për integrimet në BE Jadranka Joksimoviç foli për këtë “ofertë” poashtu.

“Më e rëndësishmja është se Presidenti serb Aleksandar Vuçiç ka demonstruar një politikë, shtetësi dhe përgjegjësi në të gjitha vendet dhe forumet relevante, me të gjithë të përfshirë në proces. Ai paraqiti pozitën e Serbisë, e cila është e rëndësishme dhe megjithëse ai nuk u prit me mirëkuptim dhe fleksibilitet, por kjo nuk do të thotë se Serbia nuk ka argumente të vlefshme dhe se zëri i Serbisë nuk po dëgjohet “.

Pas një pyetjeje të përsëritur në lidhje me spekulimet e medias, ministrja tha se mendimi i saj “nuk ishte aspak i bazuar në titujt në gazeta, por në fakte”, TRANSMETON B92.

“Ata që e kanë njohur pavarësinë e Kosovës po e shtyjnë axhendën e tyre, për atë projekt që të mos rrëzohet, dhe kjo është politika reale. Por pesë shtete (anëtare të BE) nuk e kanë njohur atë dhe një pjesë tjetër e botës. Agjenda e interesit dhe marrëveshja e Brukselit (e arritur në bisedimet Beograd-Prishtinë) është ligjërisht e detyrueshme, njëra palë nuk i ka përmbushur asnjë nga detyrimet dhe garantuesi i asaj marrëveshje është Bashkimi Evropian. Në Bruksel duhet të ketë një temë nëse ka vullnet politik në Prishtinë për ta zbatuar atë, “tha Joksimoviç.

Ndërkohë, një tjetër anëtar i partisë qeverisëse SNS, Milovan Drecun, i cili shërben si kryetar i Komitetit të Asamblesë Kombëtare Serbe për Kosovën, foli gjithashtu për median, duke thënë se Perëndimi “nuk dëshiron të hapë çështjen e zgjidhjes së çështjeve të Kosovës dhe statusit përfundimtar, sepse për ta ky proces është i përfunduar. ”

Drecun theksoi se ata “presin që Beogradi ta konfirmojë këtë.”

“Natyrisht, Perëndimi dëshiron të bindë Beogradin për të bërë një koncesion jo vetëm për të mos kundërshtuar hyrjen e Kosovës në UNESCO dhe Interpol, por edhe pret nga ne që t’ua hapim atyre derën në OKB-së, gjë që nuk është e pranueshme për Beogradin,” tha Drecun.

Sipas tij, Perëndimi nuk dëshiron një zgjidhje afatgjatë për Kosovën dhe prandaj nuk është duke u angazhuar në bisedime me Serbinë mbi këtë temë, e cila inkurajon Prishtinën që të mos përmbushë marrëveshjet tashmë të arritura, domethënë atë që do të themelojë Asociacion e Komunave Serbe (ZSO).

“ZSO përdoret si një mjet për shantazh – ne (Beogradi) duhet të japim diçka për të marrë atë që është rënë dakord në negociata”, tha Drecun, duke shtuar se problemi i Kosovës po ndërhyn në zhvillimin e Serbisë dhe se vendi “nuk duan të ngrijnë problemin “.

“Duket se Prishtina po bën gjithçka në marrëveshje me Perëndimin. Presioni mbi Serbinë po intensifikohet dhe në konfrontimin gjeopolitik midis SHBA dhe Rusisë, problemi i Kosovës po përdoret,” tha Drecun.

I pyetur se “çfarë mund të ndodhte nëse Serbia nuk e pranonte ultimatumin e Perëndimit”, Drecun nuk e përjashtoi mundësinë e “izolimit”. /MESAZHI/