Studimi australian: COVID-19 mbijeton në sipërfaqe për 28 ditë

Sipas një studimi të agjencisë kombëtare shkencore të Australisë, koronavirusi i ri (COVID-19) mbijeton në sipërfaqe për 28 ditë, transmeton Anadolu Agency (AA).

Studiuesit në Organizatën e Hulumtimit Shkencor dhe Industrial të Komonuelthit (CSIRO) njoftuan se “për të përmirësuar kuptimin se si sillet ky virus i ri, studiuesit hulumtuan shkallën e mbijetesës së virusit infektiv SARS-CoV-2, të tharat në një tretësirë mukoze artificiale, në gjashtë sipërfaqe të zakonshme”.

Hulumtimi i kryer në CSIRO zbuloi se virusi ishte “jashtëzakonisht i fuqishëm në 20 gradë Celsius”.

“Ne ishim në gjendje të rigjejmë materialin infektiv pas 28 ditëve nga sipërfaqet e lëmuara”, tha CSIRO, duke shtuar se eksperimenti u krye në tre temperatura të ndryshme, respektivisht në 20 gradë Celsius, 30 gradë Celsius dhe 40 gradë Celsius, me lagështi relative të mbajtur në 50 për qind.

Studiuesit përdorën çelik të pandryshkëm, qelq, letër, kartëmonedha polimer, si dhe leckë pambuku si sipërfaqe të studimit.

“Këto janë shembuj të sipërfaqeve të kontaktit të lartë, të tilla si xhami në ekranet me prekje dhe dorezat e çelikut të pandryshkëm”, tha studimi.

CSIRO njoftoi se një pikë lëngu që përmban virusin “të ngjashëm me nivelet e vëzhguara te pacientët e infektuar u tha” në këto sipërfaqe të vogla provash dhe u la deri në 28 ditë.

“Në periudha të ndryshme kohore, virusi u rigjet dhe u vendos në qelizat e indeve për të vëzhguar nëse ka ndonjë virus infektiv”, shtoi CSIRO.

Temperatura ndikon në sjelljen e virusit

Studimi po ashtu zbuloi gjatësinë e kohës kur virusi infektiv ishte në gjendje të mbijetonte në zona të ndryshme të temperaturës.

“Në 30 gradë Celsius virusi infektiv nuk mbijetoi më shumë se shtatë ditë në çelikun e pandryshkur, kartëmonedha polimer dhe qelq. Megjithatë, në pëlhura vinil dhe të pambukut, materiali infektiv nuk mund të zbulohej përtej tre ditëve”, tha CSIRO.

Megjithatë, virusi u inaktivizua shumë më shpejt në 40 gradë Celsius.

“Njohja jonë se virusi mbijeton më shumë gjatë në temperatura më të ftohta mund të ndihmojë po ashtu për të shpjeguar përhapjen e COVID-19 në mjedise të tilla si objektet e përpunimit të mishit”, thanë studiuesit.