Ushqimet që duhet ti largoni patjetër nga kuzhina juaj!

Ka shumë paqartësi në lidhur me atë se cilat ushqime janë të shëndetshme dhe cilat nuk janë.

Këtu keni një listë prej 7 ushqimesh që janë në përgjithësi shumë të pashëndetshme. Dhe i gjeni alternativat 🙂 

  1. Pijet me sheqer

Sheqeri i shtuar është përbërësi më i keq në ushqimet moderne.

Megjithëse disa burime të sheqerit janë më të këqija se të tjerat, pijet me sheqer janë “e keqja absolute”.

Sheqeri, kur konsumohet në sasi të mëdha, mund të zhdukë rezistencën e insulinës në trup dhe është i lidhur fort me sëmundjen e mëlçisë. Sheqeri është gjithashtu i lidhur me sëmundje të ndryshme të rënda, duke përfshirë diabetin e tipit 2 dhe sëmundjet e zemrës.

Alternativa: Pini ujë, ujë mineral, kafe ose çaj. Shtimi i një fete limoni në ujë dhe caj sa për shije do të ua largoj varësinë nga këto pije.

  1. Shumica e Picave

Pizza është një nga ushqimet më të njohura në botë.

Kjo nuk është për t’u habitur, duke pasur parasysh se ajo ka shije të mrekullueshme dhe është jashtëzakonisht e përshtatshme për tu ngrënë.

Problemi është se picat e përgatitura në mënyrë komerciale janë të bëra me përbërës jo kualitativ.

Brumi është bërë nga mielli i grurit shumë të rafinuar, dhe mishrat mbi to zakonisht përpunohen. Pizza është gjithashtu jashtëzakonisht e lartë me kalori.

Alternativa: Disa restaurante përdorin përbërës të shëndetshëm. Picat në shtëpi gjithashtu mund të jenë shumë të shëndetshme, për aq kohë sa ju zgjidhni përbërës të shëndetshëm.

  1. Buka e Bardhë

Buka është bërë në përgjithësi nga gruri, i cili përmban gluten e proteina.

Për këtë arsye, të gjitha bukët me bazë gruri janë një ide e keqe për njerëzit që kanë sëmundje mbipeshe ose ndjeshmëri në gluten.

Sidoqoftë, shumica e bukës së bardhë është e pashëndetshme, madje edhe për njerëzit që e tolerojnë glutenin.

Kjo është për shkak se shumica e tyre janë bërë nga gruri i rafinuar, i cili është i varfër në lëndë ushqyese esenciale (ka kalori boshe) dhe çon në ngritjen e sheqerit në gjak.

Alternativat: Për njerëzit që mund të tolerojnë gluten, kjo bukë është një zgjedhje e shkëlqyer. Buka me farë të plotë të grurit gjithashtu është më e mirë se buka e bardhë.

  1. Shumica e lëngjeve të frutave

Lëngjet e frutave shpesh supozohet të jenë të shëndetshme, por ky është një gabim.

Shumë lëngje frutash kanë më shumë se ujë dhe fruta. Ato kanë sasi të madhe sheqeri.

Është e vërtetë se lëngjet e frutve përmbajnë disa antioksidantë dhe vitaminë C, por kjo duhet të peshohet kundrejt sasisë së madhe të sheqerit të lëngshëm.

Në fakt, lëngu i frutave përmban po aq sheqer sa një pije Coca Cola ose Pepsi, dhe nganjëherë edhe më shumë.

Alternativat: Ka disa lëngje frutash që kanë treguar se kanë përfitime shëndetësore përkundër përmbajtjes së sheqerit, si lëngu i shegës dhe lëngu i boronicës.

Megjithatë, këto duhet të konsiderohen si shtesë, jo diçka që e pini çdo ditë për të shuar etjen. Pini ujë në vend të saj.

  1. Vajrat industriale bimore

Në 100 vitet e fundit, njerëzit kanë rritur konsumin e yndyrërave të shtuara.

Ka shumë shqetësime serioze për këto vajra. Ata janë shumë të ndjeshme ndaj oksidimit dhe shkaktojnë stres oksidativ në trup. Ata gjithashtu janë të lidhura me rritjen e rrezikut të kancerit.

Alternativat: Përdorni yndyrna më të shëndetshme, si vaji i kokosit, gjalpa, vaji i ullirit ekstra i virgjër ose vaj avokadoje.

  1. Margarina

Margarina dikur konsiderohej një alternativë e shëndetshme, në vend të gjalpit.

Për fat të mirë, shumica e njerëzve e kanë kuptuar tani se kjo nuk është e vërtetë.

Margarina është një pseudo-ushqim shumë i përpunuar që është projektuar të duket dhe të shijoj si gjalpë.

Ajo është e ngarkuar me përbërës artificialë, dhe zakonisht është bërë me vajra bimore industriale që janë hidrogjenuar për t’i bërë ato më të qëndrueshme. Kjo rrit përmbajtjen e tyre të yndyrërave të pashëndetshme.

Alternativa: Përdorni gjalpë në vend të margarinës, preferohet nga lopët e ushqyera me bar.

  1. Ëmbëlsirar, biskotar dhe ëmbëlsirar

Shumica e pastave, biskotave dhe ëmbëlsirave janë jashtëzakonisht të dëmshme.

Ato janë bërë në përgjithësi me sheqer të rafinuar, miell gruri të rafinuar dhe yndyrëra të tjera, të cilat janë shpesh yndyrna shqetësuese ( transyndyrëra).

Këto ushqime të shijshme janë ushqimet më të këqija që mund t’i fusni në trupin tuaj. Ato nuk kanë pothuajse asnjë lëndë ushqyese esenciale, por kanë tonelata me kalori dhe përbërës të këqinj. /MESAZHI/