Vdes personi që zbuloi opsionin “Copy” dhe “Paste”

Ardhja e kompjuterit personal nuk ishte thjesht për t’i vënë në dispozicion makinat, por ishte gjithashtu për t’i bërë ato të arritshme dhe të përdorshme.

Larry Tesler, i cili ndërroi jetë të hënën, nuk mund të jehojë njësoj si Steve Jobs ose Bill Gates, por kontributet e tij për të bërë më të lehtë kompjuterët dhe pajisjet mobile të përdoren janë pikat kryesore të një karriere të gjatë që ndikojnë në informatikën moderne, transmeton lajmi.net.

Përveç kontributeve të tij në disa prej pajisjeve më të famshme në Apple, Tesler ishte gjithashtu i njohur për përpjekjet e tij për të bërë softuer dhe ndërfaqe e përdoruesit më të arritshme.

Përveç terminologjive “Cut”, “Copy” dhe “Paste” tashmë të përhapura, Tesler partoipoi për një qasje ndaj dizajnit UI të njohur si modelimi i modeleve, i cili pasqyrohet në faqen e tij personale. Në thelb, siguron që veprimet e përdoruesit të qëndrojnë në të gjithë funksionet dhe aplikacionet e ndryshme të një sistemi operativ.

Ndonëse ka padyshim kontribute të tjera të panumërta që Tesler bëri për llogaritjen moderne si pjesë e punës së tij në ekipe në Xerox dhe Apple që mund të mos dalin kurrë më në dritë, kontributet e tij të njohura janë të mëdha. Tesler është një nga arsyet kryesore që kompjuteri u shpërngul nga qendrat kërkimore në shtëpi.