2017, nuk kishte asnjë viktimë me avionë pasagjerësh

Sipas rezultateve paraprake të Rrjetit të Sigurisë së Aviacionit, viti 2017 ishte viti më i sigurt në historinë e aviacionit civil.

Vitin e kaluar, nuk kishte aksident fatale me një fluturim komercial të pasagjerëve. Viti është kështu më i sigurt në aviacionin civil në histori, sipas Raportit të Rrjetit të Sigurisë së Aviacionit. Në mesin e aksidenteve fatale të regjistruara, sipas bazës së të dhënave, ishin aeroplanë dhe aeroplanë mallrash.

Në mbarë botën, baza e të dhënave regjistroi nëntë avionë vdekjeprurës me 67 vdekje në fund të Vitit të Ri, më shumë se kurrë më parë. Për këtë arsye, 32 prej viktimave ishin në bordin e makinave, një tjetër 35 u shqye në tokë në vdekje. Zyra hollandeze private për sigurinë ajrore botoi studimin të dielën, transmeton lajmi.net.

16 aksidente
Sipas Byrosë për Aksidentin e Aviacionit, çdo vit llogaritet të ketë më shumë se 3.7 miliardë udhëtarë ajrorë. Në vitin 2016, baza e të dhënave kishte regjistruar 16 aksidente që përfshijnë avionë civilë me 303 të vdekur në bord. Shifrat e reja pasqyrojnë një prirje të aviacionit civil që ka vazhduar që nga viti 1997, siç shpjegohet Rrjeti i Sigurisë. Numri i aksidenteve vazhdon të bjerë nëpërmjet masave të sigurisë. Rrjeti i Sigurisë së Aviacionit është një bazë private e pavarur dhe ka vlerësuar të dhënat për aksidentet e avionëve që nga viti 1996.

Në një fluturim të madh të pasagjerëve komercial, aksidenti fatale më i fundit ishte 398 ditë më parë. Më 28 nëntor 2016, një makinë u rrëzua në Kolumbi me klubin brazilian të futbollit Chapecoense në bord. Aksidenti i shkaktuar nga mungesa e karburantit pak para uljes vrau 71 vetë. Mes tyre ishin 19 lojtarë dhe ish trajneri Caio Júnior.