AIDS në Afrikë, më pak e përhapur në vendet muslimane

aids ne afrike

Sëmundja AIDS (Sindromi i Fituar i Mungesës së Imunitetit) është më e përhapur në kontinentin e Afrikës, megjithatë, shtetet në këtë kontinent me shumicë të popullsisë muslimane preken më së paku, raporton Anadolu Agency (AA).

Sipas informacioneve të përpiluara nga gazetari i AA-së nga të dhënat e Programit të OKB-së për Luftimin e AIDS-it (UNAIDS), në botë gjenden rreth 37 milionë njerëz që vazhdojnë jetën me Virusin e Mungesës së Imunitetit Njerëzor (HIV), ndërkohë që 70 përqind prej këtyre jetojnë në shtetet e Afrikës.

Pjesa më së paku e prekur nga AIDS-i në këtë kontinent është rripi i Afrikës Veriore me popullsi të dendur të muslimanëve, kurse, në krahasim me të, vëmendje tërheq fakti se shtetet e Afrikës së jugut regjistrojnë numrin më të madh të rasteve me këtë sëmundje.

Në shtetet me mbi 90 përqind popullsi muslimane, siç janë Somalia, Maroku, Sudani, Mali, Tunizia, Mauritania, Senegali, Nigeri dhe Gambia, norma e popullsisë së prekur nga virusi HIV ngelet nën dy përqind. Ndërkaq, në shtetet ku muslimanët përbëjnë më pak se dhjetë përqind të popullsisë, si Afrika e Jugut, Suazilandi, Bocuana dhe Lesoto, çdo i pesti i rritur është i infektuar me virusin HIV.