Alzheimer/ Multivitaminat mund të përmirësojnë funksionin e trurit tek të moshuarit!

Një suplement i përditshëm me multivitamina dhe minerale mund të zvogëlojë rënien e aftësisë njohëse te njerëzit e moshuar, sipas një studimi amerikan që është i pari që demonstron se ata mund të përfitojnë nga plakja e funksionit të trurit.

Testi, që përfshin më shumë se 2200 persona mbi 65 vjeç, sugjeron që suplementet ditore mund të ngadalësojnë rënien me rreth 60%, informon dritare.net ose gati dy vjet, me efektet më thelbësore që shihen tek njerëzit e moshuar me një histori sëmundjesh kardiovaskulare.

Por ndërsa ekspertët në sëmundjen e Alzheimerit dhe demencën inkurajohen nga gjetjet, ata paralajmërojnë se nevojiten studime më të mëdha për të konfirmuar efektin përpara se të rekomandojnë multivitamina ditore për të ndihmuar në mbrojtjen e të moshuarve nga rënia e aftësisë njohëse. Testet e mëparshme të suplementeve dietike nuk kanë pasur asnjë efekt në sëmundje.

“Ne ofrojmë provat e para në një provë afatgjatë,të grave dhe burrave të moshuar se përdorimi i përditshëm i një multivitamine-minerali të sigurt, lehtësisht të aksesueshëm dhe me kosto të ulët mund të përmirësojë njohjen,” shkruajnë studiuesit në Alzheimer dhe Dementia.

Me popullsinë që po plaket në mbarë botën, demenca është bërë një nga sfidat kryesore shëndetësore globale, por nuk ka ilaçe që mund të kurojnë ndonjë nga llojet e zakonshme. Në MB, rreth 850,000 njerëz jetojnë me demencë, shumica e të cilave është sëmundja e Alzheimerit. Njerëzit mbi 65 vjeç dhe ata me diabet, presion të lartë të gjakut, kolesterol të lartë dhe depresion janë më të rrezikuarit.

Studiuesit në Universitetin Wake Forest në Karolinën e Veriut dhe Brigham and Women’s Hospital në Boston hetuan nëse një ekstrakt ditor i kakaos ose multivitamina me minerale përmirësonin kujtesën dhe detyra të tjera mendore në 2262 njerëz të moshës 65 vjeç e lart. Studiuesit vlerësuan “njohjen globale” të pjesëmarrësve para dhe gjatë provës trevjeçare përmes testeve që përfshinin listat e fjalëve, problemet me numrat, rrjedhshmërinë verbale dhe rikujtimin e historive.