Apikacionet e Android që iu përgjojnë gjatë gjithë kohës

Reklamuesit në aplikacione të sistemeve operative Android po mbledhin informacione që mund t’i ndihmojnë ata të jenë në dijeni të preferencave të përdoruesve, sipas hulumtimeve të reja.

Disa aplikacione mund të gjurmojnë aktivitetin tuaj me kalimin e kohës, madje edhe kur u thoni atyre të mos e bëjnë.

Rreth 17,000 aplikacione Android mbledhin informacion identifikues që krijon një bazë të të përhershme të dhënave në pajisjen tuaj, sipas hulumtimit nga Instituti Ndërkombëtar i Shkencave Kompjuterike që u nda me CNET, transmeton lajmi.net.

Mbledhja e të dhënave duket se shkel politikën e gjigantit të kërkimit për këtë çështje, thanë hulumtuesit.

Aplikacionet mund të gjurmojnë duke të lidhur ID-in tuaj të reklamimit – një numër unik, por i rivendosur për reklamimin me porosi – me identifikues të tjerë në telefon që janë vështirë ose fare e mundur për t’u ndryshuar. Ato identifikime janë nënshkrimet unike të pajisjes: adresa MAC, IMEI dhe ID Android.

“Privatësia zhduket” kur aplikacionet mbledhin ata identifikues të vazhdueshëm, tha Serge Egelman, i cili udhëhoqi hulumtimin. Ai tha se ekipi i tij, i cili i raportoi gjetjet për Google në shtator, vërejti shumicën e aplikacioneve që dërgonin informacion identifikues për shërbimet e reklamave, kryenin një  shkelje të dukshme të politikave të Google.