Ataku kardiak – çfarë të bëhet dhe si të silleni

Shumica e njerëzve gjenden vetëm kur pësojnë sulm në zemër, janë të pafuqishëm dhe i kanë gjithsej 10 sekonda pra se të humbin vetëdijen.

Shumë persona vuajnë nga zemra, shumë prej tyre mendojnë me vete: “Nëse më zë një atak kardiak, si të veproj?”

Kardiologët janë ata që kanë dhënë një zgjidhje të shpejtë. Personi duhet të marrë frymë thellë dhe më pas të kollitet fuqishëm.

Mjekët theksojnë se nëse një person që vuan nga zemra ndien që rrahjet i janë çrregulluar, atëherë ai ka vetëm 10 sekonda për të vepruar para se të humbë vetëdijen.

Frymëmarrja ndihmon që ju të ushqeheni me oksigjen mjaftueshëm, kurse kollitja fut zemrën në punë duke bërë që gjaku të nisë sërish qarkullimin.

Çdo frymëmarrje duhet të jetë e thellë dhe duhet marrë para çdo kollitje. Më pas kollitja që do pasojë duhet të jetë e fuqishme, në mënyrë që të përpiqet të prodhojë pështymë nga fundi i grykës, nga brendësia e gjoksit.

Kjo metodë duhet përsëritur çdo 2 sekonda, një frymëmarrje një kollë, derisa rrahjet e zemrës të normalizohen.