Austria do të paguaj për shtëpinë e Hitlerit

Një gjykatë austriake ka urdhëruar qeverinë të paguajë me 1.5 milion euro pronarin e shtëpisë ku Adolf Hitler ka lindur, për blerje të detyrueshme.

Gjykata e Rrethit Ried im Innkreis thotë se shteti duhet të rrisë ndjeshëm shumën e paguar për shtëpinë në Braunau am Inn aty pranë, “duke marrë parasysh veçoritë që ndërtesa kryesore ishte vendlindja e Adolf Hitlerit”, shkruan gazeta lokale Oberösterreichische Nachrichten.

Në vitin 2016 shteti bleu ndërtesën tre-katëshe të papërfillshme për çmimin e zbritjes prej 310,000 euro (272,500 dollarë, 352,930 dollarë) dhe pronari Gerlinde Pommer ka bërë fushatë për kompensim të plotë për humbjen e pronës së saj që nga ajo kohë.

Gjykata urdhëroi qeverinë të paguajë 1.5 milion euro, gjë që ishte pikërisht ajo që ekipi i saj ligjor tha se ndërtesa dhe parkimi i saj ngjitur ishin të vlefshme në bazë të një ankete të pronës.

Shteti nuk ka thënë ende nëse ka ndërmend të apelojë kundër vendimit.

Shtëpia ka disa pjesë që datojnë në shekullin e 17-të, dhe shembja e saj do të ishte shumë e diskutueshme – sepse disa austriakë e shohin planin si një përpjekje për të fshirë një lidhje të pakëndshme me trashëgiminë naziste të vendit.