Erdogan u kërkon falje armenëve

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tha të martën se ishte përgjegjësi e Turqisë për të ndarë dhimbjen historike të qytetarëve armen dhe i kërkoi komunitetit armen që të mos lejojë të tjerët të ndezin urrejtjen për ngjarjet e kaluara.

Në një mesazh të dërguar Kishës Armene të Stambollit për një ngjarje përkujtimore për armenët që vdiqën gjatë Luftës së Parë Botërore, Erdogan ngushëlloi për nipat e mbesat e armenëve osmanë që humbën jetën gjatë luftës.

“Është përgjegjësia etike e Turqisë për të ndarë dhimbjen historike të qytetarëve tanë armenë. Do të vazhdojmë të ndajmë dhimbjen tuaj dhe të përpiqemi të zgjidhim problemet tuaja në të ardhmen”, thuhet në deklaratë.

Erdogan gjithashtu i bëri thirrje komunitetit armen që të mos lejojë ata që përpiqen të ndezin urrejtjen dhe armiqësinë duke shtrembëruar “të kaluarën tonë të përbashkët”.

Përkujtimi vjetor shënon vdekjen e armenëve që vdiqën në Anatolinë lindore në vitet e para të Luftës së Parë Botërore, kur qeveria e Komitetit të Bashkimit dhe të Përparimit (CUP) vendosi të deportojë armenët në Siri kur disa u rreshtuan  me rusët pushtues dhe u revoltuan. Kushtet e dobëta, sëmundjet dhe sulmet nga njësitë e parregullta shkaktuan shumë viktima.

Ankaraja nuk pranon “gjenocidin” e pretenduar, por pranon se ka pasur viktima në të dyja anët gjatë Luftës së Parë Botërore.

Turqia kundërshton prezantimin e incidenteve si “gjenocid”, por përshkruan ngjarjet e vitit 1915 si një tragjedi për të dyja palët.

Ankaraja ka propozuar në mënyrë të përsëritur krijimin e një komisioni të përbashkët të historianëve nga Turqia dhe Armenia, plus ekspertë ndërkombëtarë për të trajtuar këtë çështje.