Europol arreston hakerët pas disa sulmeve ransomware

Sipas një njoftimi të Policisë Kibernetike të Ukrainës, agjencitë ligjzbatuese konfiskuan pajisje kompjuterike, makina, banka dhe karta SIM së bashku me dhjetëra pajisje media.

Europol dhe agjencitë e saj ndërkombëtare të zbatimit të ligjit kanë arrestuar pesë individë të cilët autoritetet i akuzojnë për përfshirje në një zinxhir sulmesh ransomware që ka prekur më shumë se 1800 viktima në mbarë botën.

Individët e ndaluar, në mesin e të cilëve është edhe një kriminel 32 vjeçar së bashku me katër bashkëpunëtorët e tij më të afërt u arrestuan në një seri bastisje në 30 shtëpi të ndryshme në Ukrainë javën e kaluar tha Europol.

Emra te të dyshuarve nuk janë përmendur. Mbi 20 hetime ku përfshihen Norvegjia, Franca, Gjermania, dhe Shtetet e Bashkuara ndihmuan policinë Ukrainas me hetimin në Kiev ndërsa Europol gjithashtu ndërtoi një qendër virtuale komande në Holandë për të përpunuar të dhënat e konfiskuara gjatë kërkimeve.

Sipas një njoftimi të Policisë Kibernetike të Ukrainës, agjencitë ligjzbatuese konfiskuan pajisje kompjuterike, makina, banka dhe karta SIM së bashku me dhjetëra pajisje media.

Policia gjithashtu konfiskoi kriptoasete në vlerën e 110 mijë dollarëve të ruajtur në monedhën hryvnias.

Arrestimet janë më të fundit të një hetimi disa vjeçar që nisi në 2021 dhe shkoi 12 individë të arrestohen në Ukrainë dhe Zvicër.

Pesë individët e arrestuar akuzohen për enkriptimin e mëse 250 serverëve që u përkisnin korporatave të mëdha duke shantazhuar ato në vlerë miliona dollarë.