Gjermania merr masa kundër urrejtjes në internet

Policia gjermane ka ndërmarrë sërish një goditje mbarëkombëtare ndaj postimeve të urrejtjes në internet. Policët ndërhynë në 16 lande. Dita e aksionit u zhvillua për të nëntën herë.

Policia ka ndërhyrë mëngjesin e së mërkurës në të gjithë Gjermaninë kundër urrejtjes dhe nxitjes së urrejtjes në internet. Siç njoftoi Zyra Federale e Policisë Kriminale (BKA) në Wiesbaden, pati gjithsej rreth 130 “masa policore”, si kontrolle dhe marrje në pyetje.

Dita e aksionit, e cila synon autorët e postimeve të paligjshme, u zhvillua për të nëntën herë.

BKA sqaroi për këtë temë: “Nxitja për krim, kërcënimi, shtrëngimi ose nxitja e urrejtjes në internet janë vepra të dënueshme me burgim deri në pesë vjet”.

Shumë postime urrejtjeje në vitet e mëparshme

Sipas të dhënave, në vitin 2022 policia regjistroi pothuajse 3400 raste të postimeve të urrejtjes – vitin e kaluar kishte ende rreth 2410.

Përveç kësaj, shumë postime të dënueshme penalisht nuk raportohen, tha BKA. Këto raportohen vetëm te operatorët e rrjetit ose shprehen në biseda të mbyllura. Prandaj mund të supozohet se ka një zonë të madhe gri.

Urrejtja dhe nxitja e urrejtjes në internet është një terren pjellor për radikalizëm dhe një burim frymëzimi për akte dhune.

Ndihma e popullit

Në lidhje me arrestimet në Hamburg, policia kërkon ndihmën e publikut për të luftuar urrejtjen dhe nxitjen e urrejtjes në internet. Kushdo që gjen ose përjeton postime urrejtjeje në internet duhet t’i raportojë ato në polici. Gjithashtu, mesazhet e urrejtjes duhet të raportohen tek ofruesit e mediave sociale, pasi këta janë të detyruar, sipas policisë, të heqin përmbajtjen e dënueshme. /dw