Iran: Mund të pengojmë transitin e naftës nëpër rajonin tonë

Organi mediatik i Ushtrisë së Gardës Revolucionare iraniane shkroi se nëse eksportet e naftës të vendit bllokohen, transiti i naftës nëpër rajon nuk do të lejohet.

Në një artikull të botuar në gazetën “Cevan”, të lidhur me Ushtrinë e Gardës Revolucionare, theksohej se Irani sekuestroi dy autobote greke pasi Greqia, me kërkesë të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, sekuestroi një autobot që transportonte naftë iraniane dhe sekuestroi vajin që mbante.

Në artikull, paralajmërohet se nëse vazhdon presioni ndaj Iranit, nuk do të lejohet tranziti i naftës nga rajoni.

Më 25 maj, Greqia ka sekuestruar me kërkesë të SHBA-ve autobotin (anijen) Lana që transportonte naftë iraniane dhe ka konfiskuar me vendim gjykate naftën që transportonte anija.

Pas vendimit të Greqisë për të sekuestruar anijen, Irani thirri të ngarkuarin me punë të Teheranit në Ministrinë e Punëve të Jashtme dhe reagoi ndaj incidentit duke e quajtur atë një “shembull të banditizmit ndërkombëtar”.

Ushtria e Gardës Revolucionare sekuestroi gjithashtu dy anije Prudent Warrior dhe Delta Poseidon të Greqisë, në Gjirin Persik më 25 maj, dhe konfiskoi afërsisht 1.8 milionë fuçi naftë nga ato.

Pas kësaj, më 8 qershor u raportua se gjykata greke anuloi urdhrin e sekuestrimit për naftën në anijen Lana. /trt