Kastrati: Ushtria mund të formohet edhe pa përkrahjen e Srpska-s

Ish-komandanti i Përgjithshëm i FSK-së, Kadri Kastrati, ka thënë se Forca e Sigurisë së Kosovës i ka të gjitha kapacitetet e veta operacionale për të qenë një forcë e re ushtarake.

Kastrati madje thotë se institucionet e Kosovës mund ta formojnë ushtrinë e Kosovës edhe pa përkrahjen e Listës Serbe.

“Qeveria e Kosovës dhe Parlamenti mund ta bëjnë këtë në bashkëpunim me partneritet ndërkombëtar dhe pa e ndryshuar Kushtetutën. Le t’i mbetet emri Forcë e Sigurisë, por forcës së tanishme t’i jepet misioni ushtarak dhe nga ai mision të dalin detyrat, me armatim dhe pajisje të reja që do t’i duhet që të ecë përpara e të mos rri në një vend siç është duke ndenjur”, tha Kastrati në një prononcim për televizionin publik.

Duke komentuar deklaratat e sekretarit amerikan të Mbrojtjes, James Mattis për shndërrimin e FSK-së në ushtri, Kastrati tha se ShBA ka qenë mbështetëse kryesore e FSK-së, dhe deklarata e Mattis ka treguar për mbështetjen e vazhdueshme e Shteteve të Bashkuara ndaj Kosovës.

“Amerikanët që nga formimi i FKS-së kanë qenë partneriteti jonë strategjik dhe mbështetësi jonë në çdo aspekt. Duke filluar nga pajisjet që i kanë dhënë Forcës së Sigurisë së Kosovës në mënyrë që ajo të zhvillohet, që të jetë e gatshme që t’i kryej detyrat”, tha Kastrati.