Kush është shefja e re e CIA-s Gina Haspel, e njohur si eksperte e torturës (Video)

Presidenti Donald Trump emëroi në krye të CIA-s, Gina Haspel, drejtoreshën e parë femër në krye të Agjencisë së Inteligjencës.

Haspel, i cili shërbeu si zëvendëse e Mike Pompeo gjatë kohës kur CIA drejtohej nga ky i fundit. Mirë po zgjedhja e Trump për të zëvendësuar Rex Tillerson si sekretar shteti, që nga shkurti 2017, me Pompeo i ka hapur rrugën Haspel në rolin e saj të ri, duke thënë në një deklaratë se ajo ishte “mirënjohëse ndaj Presidentit Trump për mundësinë, dhe ndihet e përulur nga besimi i tij për të, raporton CNN.

Por kush është shefja e re e CIA Gina Cheri Haspel. Ajo ka lindur më 1 tetor 1956 është një zyrtare e Inteligjencës amerikane e cila është quajtur ekspertja e torturave.

Rezultate imazhesh për Gina Haspel është një oficere e shërbimit të inteligjencës që u bashkua me CIA-n në vitin 1985.

Në emërimin e saj të vitit të kaluar si zëvendës drejtor, Haspel mori shumë komplimenta nga të emëruarit e nivelit të lartë të kohës së Obamës dhe të kohës së Bushit, duke përfshirë ish-drejtorin e inteligjencës kombëtare James Clapper dhe ish drejtorin e CIA-s Michael Hayden.

Ajo është “zyrtarja e parë e karrierës në CIA” që ka marrë atë emërim, edhe pse është gruaja e dytë, pasi Avril Haines ishte emëruar nga Barack Obama në vitin 2013.

Gjatë kohës së saj në agjenci, Haspel ka mbajtur disa pozicione të larta drejtuese, duke përfshirë role drejtuese në Shërbimin Kombëtarë Klandestin dhe në Qendrën kundër terrorizmit, si dhe disa role kryesor të stacioneve të ndryshme të agjencisë.

Sipas The New York Times, Haspel ka kaluar shumicën e karrierës së saj në fshehtësi.

Haspel drejtoi një nga burgjet e CIA-s të vendosur në Tajlandë në 2002, të quajtur “hapësirë e zezë” ku terroristët e dyshuar të Al-Caeda, Abd al-Rahim al-Nashiri dhe Abu Zubaydah janë mbajtur për një kohë të gjatë dhe i nënshtroheshin praktikave më të ashpra te tortures, si futja e kokes në ujë, një formë e torturës që mbështet Donald Trump.

Haspel mbikqyri torturën e dy të dyshuarve për terrorizëm dhe emri i saj ishte në një kabllogram duke dhënë udhëzime për të shkatërruar prova video që dokumentonin marrjen në pyetje sipas “Times”.

Sipas ”Times”, Haspel poashtu luajti një rol të drejtpërdrejtë në programin e agjencisë që i dha militantët e kapur për qeveritë e huaja dhe i mbajti ato në vende të fshehta ku u torturuan nga stafi i CIA-s.

Raporti i Komisionit të Inteligjencës të Senatit mbi torturën e CIA-s specifikon se gjatë ndalimit të terroristeve te dyshuar ne kete burg, u morën në pyetje duke mos përdorur metoda të ndryshme te tortures.

Kabllogramet e deklasifikuara të CIA-s specifikojnë se Zubaydah futej ne uje 83 herë në muaj, ishte i privuar nga gjumi, e koka e tij përplasej në mur e gjatë kësaj kohe humbi syrin e majtë.

Haspel ka të ngjarë të përballet me opozitën në konfirmimin e Senatit për përfshirjen e saj në incidentin e Tajlandës.

Rezultate imazhesh për hwo is Gina Haspel