Mediat gjermane: Veriu i Kosovës, vrima e zezë e mafias

Në sundimin hibrid të veriut të Kosovës, Beogradit, Prishtinës, marrin pjesë misione dhe krime ndërkombëtare, shkruan mediat gjermane dhe raportet nga Deutsche Welle.

Për vite me radhë, dihet se strukturat mafioze lulëzojë në një strukturë të tillë, shkruan shtypi gjerman për vrasjen e Oliver Ivanoviqit.

“Vdekja në bastionin e mafies ballkanike”, titulli i tekstit në Zeitung e famshëm dhe në Frankfurter Allegmayne, transmeton lajmi.net.

Gazeta thotë se Ivanoviq ishte “një pragmatist, i moderuar kur të tjerët luajtën zjarrin e histerisë kombëtare dhe miteve. është e qartë se Ivanoviq me qasjen e tij të paidentifikuar për realitetin e Kosovës, krijoi shumë armiq, shkruan gazetari Mihael Marten:

“Në elitat nacionaliste shqiptare në Prishtinë, Ivanoviq ra në sy, pasi në mënyrën më të theksuar mbrojti të drejtat e pakicës serbe në Kosovë. (…) Nacionalistët serbë nuk ishin të qetë për faktin se ai ishte i gatshëm ta njoh realitetin e pavarësisë së Kosovës. Sloganet e gjera të torturës për Kosovën e përjetshme dhe Tokën e Shenjtë të Kosovës, të cilat u përhapen nga të vet shpallurit heronjtë të Kosovës nga Beogradi, kanë qenë të papranueshme për të. Por ai kishte armiq dhe në autoritetet mbikëqyrëse ndërkombëtare në Kosovë, e cila ishte edhe dhjetë vjet pas shpalljes së pavarësisë – e cila nuk është njohur nga të gjitha vendet e BE-së. Domethënë, ai nuk u ndal nga kritikat e drejtpërdrejta të të huajve për zhvillimet e gabuara dhe trazirave politike.”

Gazeta e Frankfurtit thotë se vetë në intervistat e tij në muajt e fundit, Ivanoviqi e bëri të qartë se serbët në veri të Kosovës nuk kanë frikë nga shqiptarët sesa serbët e tjerë, kriminelët lokalë dhe xhipa pa targa.

Kërcënimet, thuhet në tekst, u bënë më të forta pasi ai vendosi të hyjë në garën politike për kryetar të komunës që ishte kundër një kandidati të mbështetur nga presidenti serb Aleksandar Vuçiq. “Ivanoviq nuk u mbajt për të sjellë Vuçiqin në kontakt të drejtpërdrejtë me mafian në Mitrovicë, por ai ishte duke folur shumë për “strukturat kriminale që lidhen me politikën.”

Martens përfundon artikullin e tij: “Ivanoviq ishte e përgatitur në karate dhe ai ishte në gjendje të mbronte vetën kundër sulmeve fizike – por nuk kishte asnjë shans kundër gjashtë plumba që depërtuan në trupin e tij të martën. Për Kosovën, Serbinë dhe serbët në Mitrovicë, do të ishte e rëndësishme që të qartësohet vrasja. Por shanset nuk janë të mira. Mitrovica në aspektin e sundimit të ligjit është vrimë e zezë që ka gëlltitur tani një tjetër viktimë”.

“Vrasjet e mafies i përkasin jetës së përditshme të vendeve të Ballkanit, në Beograd, Prishtinë dhe Tiranë, ashtu si në Sofje apo në Shkup. Por kjo vrasje ka shumë të ngjarë që të jetë e motivuar politikisht, “shkruan Sunday Spiegel në një botim në internet.

“Vrasja e Ivanoviqit është në mes të një situate shumë kritike politike. Marrëdhëniet serbo-kosovare janë në pikën më të ulët në vitet e fundit. (…) Vetëm Kosova, politikisht, ekonomikisht dhe shoqërisht – pak javë përpara dhjetë vjetorit të shpalljes së pavarësisë – është në fund.” /