Mjeti ajror turk pa pilot tejkaloi 300 mijë orë fluturim

Një mjet ajror pa pilot i armatosur turk (UAV) tejkaloi 300 mijë orë fluturim, njoftoi prodhuesi i kompanisë, shefi i teknologjisë i Bayraktar-it, transmeton Anadolu Agency (AA).

Selçuk Bayraktar shkroi në Twitter se UAV, i quajtur Bayraktar TB2, u përdor për disa operacione ushtarake turke, të tilla si “Mburoja e Eufratit”, “Dega e Ullirit” dhe “Mburoja e Pranverës”.

Teknologjitë më të shpejta të dronëve të vendit ofrojnë kosto dhe përparësi strategjike dhe zvogëlojnë viktimat në operacionet ushtarake.

Me informacionin e fluturimit mbi 300 mijë orë, droni ka thyer një rekord në historinë e aviacionit të Turqisë.

Bayraktar TB2, aktualisht përdoret nga Turqia, Ukraina, Katari dhe Azerbajxhani.

Droni është prodhuar me burime kryesisht vendase pasi furnizues të caktuar të huaj kanë filluar të zbatojnë embargo për shkak të mbështetjes së Turqisë për Azerbajxhanin në konfliktin e fundit të Malësisë së Karabakut.

Në vitet e fundit, kompanitë e mbrojtjes dhe aviacionit të Turqisë bënë arritje të rëndësishme në kërkim-zhvillim si dhe në prodhimin dhe eksportin. Turqia është midis gjashtë vendeve në botë që mund të prodhojnë UAV- të vet.

Vitin e kaluar, vetëm Baykar eksportoi sisteme aviacioni me vlerë prej 360 milionë dollarë.