Nëse shpërthen ky vullkan, dy të tretat e kontinentit amerikan bëhen të pabanueshme (Foto)

Vullkani gjigant Yellowstone në afërsi të parkut nacional Yellowstone në Wyoming do të mund të shpërthente në të ardhmen e afërt. Nëse kjo ndodhë, ekziston frika se dy të tretat e territorit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës do të mund të mbesin të pabanueshme.

Për shkak të gazrave helmuese miliona amerikanë do të janë të detyruar të lëshojnë shtëpitë e tyre.

Image result for yellowstone volcano

Ditë më parë, gazeta britanike Daily Mail shkroi se në qendër të vullkanit më të madh në botë, i cili shtrihet në 2.395 kilometra, po shënohet aktivitet. Gjatë tri vjetëve të fundit është vërejtur se fundi i tij po ngjitet për 7.6 centimetra në vit. Kjo është ngritja më e shpejtë e fundit të këtij vullkani që nga viti 1923.

Vlerësohet se shpërthimi i tij do të mund të jetë mijëra herë më i fuqishëm se shpërthimi i vullkanit St. Helen më 1980. Pluhuri vullkanik do të mbulonte 1.600 kilometra katrorë dhe do të linte shtresa prej 304 centimetrash në tokë.

Image result for yellowstone volcano

Pos kësaj, efektet e këtij shpërthimi do të mund të ishin shumë të fuqishëm se shpërthimi i vullkanit në Islandë.

Gjatë 2.1 milionë viteve të fundit Yellowstone ka shpërthyer tri herë. Herën e fundit kjo ka ndodhë para 600.000 vjetëve, e ekspertët janë të bindur se shpërthimi i katërt do të mund të ndodhte së shpejti.

Image result for yellowstone volcano

Related image