OBOZITETI-TRAJTIMI NATYRAL

1- Duke lëvizur, caktuar kohë për aktivitet çdo ditë. Nëse këtë nuk mund ta arrini ka alternativë. Plus e kryeni njërin nga obligimet prioritare në besimin Islam, Namazi, është aktivitet psike-fizik ku në të njëjtën kohë janë në koordinim zemra, mendja dhe shpirti. Është konstatuar se nëse falen pesë vakt namazet në ditë llogaritet sikur të ecët 5 km. Ky adhurim kryhet duke qenë komod dhe brenda në shtëpi. Nëse lutja kryhet në faltore do të keni privilegj të takoni miq tuaj duke shkëmbyer respekt dhe solidaritet reciprok.

2- Zgjidhni ushqimin cilësor, duke i dhënë organizmit atë për të cilën ka nevojë, jo vetëm ajo që dëshirohet të konsumohet.

3- Yndyrat dhe sheqernat kanë shije të mirë por ju nevojitet një masë dietike e tyre çdo ditë.

4- Balanconi dietën tuaj, të gjitha ushqimet mund të vendosen në dietë të shëndetshme, kjo duhet të realizohet në konsultim me ekspertët, dietologët.

5- Praktikoni një dietë natyrale, abstenim nga ushqimi në ditë të caktuara (agjërim) i cili mundëson që në organizëm të djegën yndyrat dhe glucidet e tepërta.

6- Planifikoni të kaloni 5-10 minuta aktivitet çdo mëngjes, nëse për këtë nuk gjeni vullnet atëherë kryeni ritualin fetar të lutjes dhe adhurimit (falni namaz), namazi është forma më praktike e pushimit, kthimit të koncentrimit dhe disponimit. Ata që nuk e kan provuar këtë eksperiencë fizike-shpirtërore, nuk duhet të ndihen inferior, kjo kushton më lirë se një seancë të psikoterapeuti dhe nuk ka efekte anësore sikur ilaçet nëse obligohen nga psikiatri.
Përgatiti: Rrahman FERIZI