Për ankthin dhe PTSD: Çfarë është teknika e lirisë emocionale dhe a funksionon vërtet?!

Teknika e lirisë emocionale (EFT – Emotional Freedom Technique) është një trajtim alternativ për dhimbjen fizike dhe shqetësimin emocional.

Njerëzit që përdorin këtë teknikë besojnë se prekja e trupit mund të krijojë një ekuilibër në sistemin tuaj të energjisë dhe të trajtojë dhimbjen, kryesisht atë shpirtërore. Sipas zhvilluesit të saj, Gary Craig, një ndërprerje në energji është shkaku i të gjitha emocioneve dhe dhimbjeve negative.

Megjithëse ende po hulumtohet, teknika EFT është përdorur për të trajtuar njerëzit me ankth dhe njerëzit me çrregullim të stresit post-traumatik (PTSD).

Si funksionon?

EFT fokusohet në pikat meridiane – ose pikat kryesore të energjisë – për të rivendosur ekuilibrin në energjinë e trupit tuaj. Besohet se rivendosja e këtij ekuilibri të energjisë mund të lehtësojë simptomat që mund të ketë shkaktuar një përvojë ose emocion negativ.

Bazuar në mjekësinë kineze, pikat meridiane mendohen si zona, nga ku rrjedh energjia e trupit. Këto rrugë ndihmojnë në balancimin e rrjedhës së energjisë për të ruajtur shëndetin tuaj. Çdo çekuilibër mund të ndikojë në sëmundje ose sëmundje.

Përkrahësit e teknikës thonë se ju ndihmon të aksesoni energjinë e trupit dhe të dërgoni sinjale në pjesën e trurit që kontrollon stresin.

Prekja EFT në 5 hapa

EFT mund të ndahet në pesë hapa. Nëse keni më shumë se një problem ose frikë, mund ta përsërisni këtë sekuencë për ta trajtuar atë dhe për të zvogëluar ose eliminuar intensitetin e ndjenjës tuaj negative.

Ndërsa prekni këot pika energjie, recitoni një frazë rikujtuese për të mbajtur fokusin në zonën tuaj të problemit. Një frazë, për shembull, mund të jetë:

 “Edhe pse jam i trishtuar që nëna ime është e sëmurë, unë e pranoj thellësisht dhe plotësisht veten.”

Mund të shihni më shumë video EFT për të parë se ku gjenden këto pika energjie dhe si funksionon praktikisht teknika.

EFT ka qenë një trajtim i autorizuar për veteranët e luftës me PTSD dhe ka demonstruar disa përfitime si një trajtim për ankthin, depresionin, dhimbjen fizike dhe pagjumësinë.

Ndërsa ka disa histori suksesi, studiuesit janë ende duke hetuar efektivitetin e tij në çrregullime dhe sëmundje të tjera.