Për dy ditë, mbahet samiti kyç i BE-së për emigrantët

Tre ditë para samitit evropian kushtuar emigrantëve, kancelari austriak Sebastian Kurz njoftoi organizimin e samitit BE-Afrikë në dhjetor, ndërsa presidenti francez bëri thirrje për kthimin sistematik të emigrantëve.

“Ne do të organizojmë samitin e Evropës dhe Afrikës në dhjetor, shpresojmë për mbështetje nga Franca. Duam të përqendrohemi në zhvillimin ekonomik të Afrikës”, tha Kurz, i cili po viziton Francën.

Më 20 shtator në Salzburg të Austrisë, e cila merr presidencën e rradhës të BE në korrik, do të mbahet samiti evropian.

“Në parim, samiti është një ide e mirë”, tha Pallati Elysee duke kujtuar fjalimin e Emanuel Macron mbi dëshirën për të forcuar partneritetin evropian me Afrikën.

32-vjeçari Kurz, një përfaqësues i linjës anti-emigrantë që siguroi fitoren në zgjedhjet e tetorit 2017 pikërisht me këtë “kalë beteje”, kryeson qeverinë e djathtë dhe të krahut të djathtë.

Por Pallati Elysee beson se Kancelari austriak nuk dëshiron ta identifikojnë atë me politikat e liderve në Hungari dhe në disa segmente të Italisë.

Sebastian Kurz ishte “shumë i qartë” javën e kaluar dhe tha se ligjvënësit austriakë në Parlamentin Evropian vendosën të votojnë për të aktivizuar procedurën e parashikuar në nenin 7 të traktatit të BE, i cili mund të iniciojë sanksione kundër Hungarisë ndaj Viktor Orban, i akuzuar për mos respektim të lirive dhe vlerat e Bashkimit Evropian.

Pas arritjes në Pallatin Elysee, Kurz u tha gazetarëve se ai mbështet propozimin nga Presidenti i Komisionit Europian Jean-Claude Juncker se deri në 2020 Frontex (Agjencia Evropiane e Mbrojtjes së Kufirit” duhet forcuar me 10,000 roje kufitare.

Megjithatë, Macron u pajtua me prioritetin e Vjenës, pra “luftën kundër emigracionit të paligjshëm duke siguruar kufijtë e jashtëm”.

Kjo temë do të jetë në orarin e një takimi joformal në Salzburg të mërkurën mbrëma, i pari që nga qershori, i cili nënvizoi mosmarrëveshjet mes vendeve evropiane që rrethojnë shtyllën e emigracionit. Ndërkohë, urat do të jenë tema e dytë e rëndësishme e këtij samiti.

/Ora News