Shenjat e tumorit të trurit

Tumori i trurit nuk është një kancer shumë i zakonshëm, por është e rëndësishme të njihni shenjat paralajmëruese për të siguruar diagnozë dhe trajtim më të shpejtë

“Kafka nuk ka hapësirë shtesë për asgjë përveç trurit. Prandaj, ndërsa tumoret e trurit zhvillohen dhe përhapen, ato shkaktojnë presion shtesë në këtë hapësirë të mbyllur. Ky quhet presion intrakranial. Rritja e presionit intrakranial shkaktohet nga indet shtesë në tru, si dhe nga bllokimi i rrugëve të rrjedhjes së lëngut cerebrospinal”, thotë Naveen MA, konsulent i lartë për neurokirurgjinë pranë Spitalit Global BGS Gleneagles.

Këtu janë disa nga simptomat më të zakonshme të tumoreve të trurit:

Konvulsionet

Krizat zakonisht shoqërohen me epilepsi, por gjithashtu mund të jenë shenjë e një tumori në tru. Sipas mjekëve, deri në 60% e pacientëve me tumore në tru kanë përjetuar kriza. Kombinohet me të përziera, të vjella. Nëse i ndjeni, është mirë të shkoni te mjeku.

Dhimbje koke të shpeshta në mëngjes

Nëse keni dhimbje koke të shpeshta që janë më të këqija se zakonisht dhe asnjë mjekim nuk duket se i lehtëson ato, është koha për të parë një mjek.

Ndryshimi i vizionit

Një ndryshim i papritur në shikim mund të jetë gjithashtu një tregues i një tumori të trurit. Nëse papritmas shihni gjëra të paqarta ose keni probleme me shikimin periferik që ju lejojnë të shihni gjërat rreth jush pa e kthyer kokën, mund t’ju duhet të shkoni te mjeku.

Të folur të pakuptueshëm

Të folurit e pakuptueshëm mund të jetë një dukuri normale kur ndiheni të humbur ose humbisni gjurmët e asaj që po bëni. Por nëse përjetoni vështirësi të papritura në lexim, shkrim ose të folurit tuaj bëhet i paqartë, mund të jetë një simptomë e një tumori në tru.

Ndryshimi i personalitetit

Qëndrimi i pa fokusuar ose befas agresiv janë shenja të rralla të një tumori të trurit. Mund të përjetoni paqartësi ose ndryshime të papritura të personalitetit.