Si duhet të reagoni gjatë tërmeteve?

Informohuni mbi klasifikimin sizmik ku ndodhet vendi ku jeton. Duhet të dish se si të ndërtosh një ndërtesë që i reziston lëkundjeve të mëdha sizmike.Përveç kësaj duhet të dish se ku ndodhen rubinetat e gazit, ujit apo qarkut elektrik. Gjatë një tërmeti mund të pësojnë dëme dhe duhet të dish ku të vendosësh duart.Mos vendosni objekte të rënda në rafte.

Nëse jetoni në një zonë me aktivitet të lartë fizik, është mirë që objekte të rënda të mos i vendosni nëpër rafte, apo dollapë, për shkak se mund të bien gjatë lëkundjeve dhe bëhen mjaft të rrezikshme. Gjithashtu mobilet e rënda duhet të fiksohen në mur pasi mund tu bien sipër.Kutia e ndihmës së shpejtë.Është shumë e rëndësishme të mbani në shtëpi një kuti të ndihmës së shpejtë ku të keni vendosur dhe një elektrik dore, pasi gjatë tërmeteve të fuqishëm ka mungesë të energjisë elektrike. Të gjithë anëtarët e familjes duhet të dinë se ku ndodhen këto objekte.

Qëndroni poshtë dyerve.Gjatë një tërmeti nëse ndodheni në një vend të mbyllur qëndroni poshtë dyerve dhe mundësisht afër një kolone betoni. Edhe trarët e çative ju mbrojnë nga një shembje e mundshme.Futuni poshtë tavolinës.Gjatë tërmetit është e rrezikshme të qëndroni pranë objekteve që lëvizin, pasi mund tu bien sipër, kështu që mund të futeni dhe poshtë tavolinës.Mos vraponi drejt shkallëve, apo ashensorit.Shkallët në fakt jane pjesa më e dobët e një ndërtese por nga frika njerëzit tentojnë të dalin menjëherë nga banesa. Madje edhe ashensori nuk duhet të përdoret pasi bllokohet.

Largohuni nga objektet në ndërtim.Nëse gjatë kohës së tërmetit ndodheni jashtë, mos qëndroni afër objekteve në ndërtim, apo dhe linjave elektrike, pasi mund të bien dhe tu zënë poshtë.Qëndroni larg liqeneve, plazheve dhe urave.Gjatë tërmetit dhe minutat vijuese largohuni nga brigjet e liqeneve apo plazhet, pasi mund të ketë një rritje të intensitetit të valëve. Dhe nëse jeni në automjet shmangni qëndrimin në ura apo rrugë të paqëndrueshme.

Mos përdorni telefonin apo makinën.Mundohuni ti shmangni këto të dyja, për ti lënë hapësirë emergjencave të lajmërohen dhe të lëvizin.Mos jini kureshtarë duke u endur vërdallëQëndroni në çadrat e ngritura nga grupet e emergjencave dhe jo duke u endur vërdallë për të shmangur ndonjë dëmtim të mundshëm. Pra, mos jini kurioz./Mesazhi/