Smartfonët së shpejti me ekrane që vetë-riparohen

Polimidi pa ngjyrë (CPI) ka transparencë të ngjashme me xhamin, forcë të lartë në tërheqje dhe nuk gërvishtet, edhe pasi të paloset qindra mijëra herë.

Studiuesit nga ‘ Instituti i Shkencës dhe Teknologjisë’ në shtetin Korean, kanë udhëhequr një projekt për të zhvilluar një material të fortë, elektronik të shfaqjes së smartphone-it, i cili mund të vetë-shërohet nga çarjet dhe dëmtimet e tjera.

Polimidi pa ngjyrë (CPI) ka transparencë të ngjashme me xhamin, forcë të lartë në tërheqje dhe nuk gërvishtet, edhe pasi të paloset qindra mijëra herë. Përdoret gjerësisht në elektronikën e konsumit, veçanërisht në ekranet fleksibël. Studiuesit kanë bërë përpjekje të konsiderueshme për të siguruar qëndrueshmërinë e CPI duke adresuar çarje që mund të ndodhin, të tilla si duke futur aditivë ose duke veshur një shtresë të fortë mbrojtëse në sipërfaqe.

Sidoqoftë, përpjekjet deri më tani kanë dështuar për të parandaluar me sukses dëmtimet e materialeve themelore.

Vaji i lirit ngurtësohet lehtë në temperaturën e dhomës, duke e bërë atë një material popullor veshës për veprat artistike të cilat duhet të ruhen me kujdes.