Veteranët e luftës do t’i kushtojnë Ballkanit plot 686 milionë euro

Bosnja, Kroacia, Kosova dhe Serbia do të paguajnë 686 milionë përfitime për veteranët e luftës në vitin 2018, por trajtimi i ish-luftëtarëve vazhdon të provokojë mosmarrëveshje politike dhe protesta në çdo vend.

Protestat e fundit nga veteranët e luftës në Kosovë dhe Bosnjë e Hercegovina tregojnë se si shtetet në ish- Jugosllavi trajtojnë ata që luftuan në konfliktet e viteve 1990, mbetet një çështje shumë e ndjeshme dhe shpesh kontroverse.

Prandaj, të drejtat dhe përfitimet e dhëna ish luftëtarëve, mbesin në thelbin e mosmarrëveshjeve midis veteranëve dhe qeverive të këtyre shteteve, shkruan Balkan Insight.

Veteranët nga luftërat e viteve 1990 në Bosnje dhe Herzegovinë, Kroaci, Kosovë dhe Serbi janë të vendosur të marrin rreth 685.8 milionë euro përfitime në vitin 2018.

Ndërkaq shoqatat e veteranëve kanë fituar ndikim politik në disa prej këtyre vendeve, shumë ish luftëtarë ende janë duke u përpjekur për të arritur atë që ata e shohin si të drejtë të tyre themelore.

Qeveria e Kosovës ka ndarë 77.8 milionë euro për pensionet e ish luftëtarëve në vitin 2018 – një shumë mjaft e konsiderueshme në buxhetin e shtetit që është prej 1.8 miliardë euro, por mijëra njerëz thuhet se janë regjistruar gabimisht si veteranë.

Në Kroaci, ku shoqatat e veteranëve kanë arritur të kenë influencë politike në shtet. Për ta janë ndarë 174 milionë euro për ish-ushtarët, por ata po përpiqen të kenë qajse në kujdesin psikosocial për ata që kanë nevojë për të trajtuar problemet me trazimin e stresit post-traumatik.

Serbia ka ndarë rreth 114 milionë euro për ‘kujdesin e veteranëve të paaftë’ nga buxheti i vitit 2018, por ish-ushtarët e saj ankohen se shteti ende nuk ka miratuar një ligj që rregullon statusin e tyre zyrtar, pothuajse 20 vjet që nga përfundimi i luftës së fundit të viteve 1990.

Autoritetet në dy entitetet politike të Bosnjes, Republika Srpska më e madhe e populluar me serbë dhe Federata Boshnjake dhe Kroate dominojnë në Federatën e Bosnjë dhe Hercegovinë, për të cilën thonë se paguan veteranët dhe anëtarët e familjes së tyre 150 deri në 170 milionë euro çdo vit.