BE miraton direktivën kontradiktore të të drejtave të autorit

Pas një fushate tejet aktive, Parlamenti Europian ka votuar në favor të Direktivës për të Drejtat e Autorit, një pjesë legjislative e diskutueshme që ka për qëllim të përditësojë ligjet online për të drejtën e autorit.

Direktiva u refuzua fillimisht nga deputetët në korrik pas kritikave të dy dispozitave kyçe: Nenet 11 dhe 13 nga kritikët. Megjithatë, në parlament këtë mëngjes, u miratua një version i përditësuar i direktivës së bashku me versionet e ndryshuara të neneve 11 dhe 13.

Votimi përfundimtar ishte 438 në favor dhe 226 kundër. Pasojat nga ky vendim do të jenë shumë të mëdha dhe do të duhet shumë kohë për t’u zgjidhur. Direktiva vetë ende do të përballet me një votim përfundimtar në Janar 2019.

Pas kësaj do të duhet të zbatohet nga shtetet anëtare të BE, të cilët mund të ndryshojnë shumë mirë në mënyrën se si ata zgjedhin të interpretojnë tekstin e direktivës.

Legjislacioni kërkon që platformat në mënyrë proaktive të punojnë me mbajtësit e të drejtës për t’i ndaluar përdoruesit të ngarkojnë përmbajtje me të drejtë autori. Në vërejtjet pas votimit në parlament këtë mëngjes, eurodeputeti Axel Voss, i cili ka udhëhequr akuzat për nenet 11 dhe 13, falënderoi politikanët e tij për bashkëpunimin.

“Kjo është një shenjë e mirë për industritë krijuese në Evropë “, tha Voss. Pavarësisht nga këto mosmarrëveshje, ajo që është e qartë është se nëse Direktiva për të Drejtat e Autorit merr miratimin përfundimtar nga Parlamenti Europian në Janar, ai do të ketë një ndikim të madh, shkatërrues në internet, si në Bashkimin Evropian dhe në mbarë botën.

Saktësisht se si do të interpretohet legjislacioni do të varet nga kombet individuale, por ndryshimi në bilancin e pushtetit është i qartë: kompanitë më të mëdha të teknologjisë së internetit po humbasin kontrollin e tyre në internet. /PCWorld Albanian