Egjipti në krizës së thellë ekonomike

Me ndryshimin e qeverisë dhe politikave ekonomike gjatë viteve të fundit në Egjipt, zvogëlimin e të ardhurave nga Kanali i Suezit, si dhe rënia e numrit të turistëve deri në 70 për qind ka sjellë këtë vend buzë katastrofës ekonomike.

Sipas analizave të gazetarit të AA-së, rënia e rezervave valutore në Egjipt ka rezultuar me rënien e monedhës egjiptiane krahasuar me dollarin.

Gjatë vitit të kaluar në tregun e lirë vlera e dollarit amerikan arrinte tetë paundë egjiptian, ndërsa tani është 17. Për të ndaluar rritjen e dollarit, Qeveria egjiptiane para tre muajve mbylli të gjitha pikat e këmbimit të monedhës, dhe kjo solli deri te formimi i tregut të zi të dollarit. Rritja e dollarit solli edhe deri te rritja e çmimeve të produkteve esenciale ushqimore në Egjipt, edhe atë për 100 për qind.