Halimah Yacob do të jetë presidentja e parë femër e Singaporit

Ish-unionistja dhe kryetarja e Parlamentit të Singaporit, do të jetë presidentja e parë femër e këtij vendi.

Të mërkurën, ajo do të dalë në selinë e Shoqatës së Popullit, në sheshin e Mbretit George, për të dorëzuar letrat e saj të nominimit. Nëse ato janë në rregull, zyrtari do t´a deklarojë atë presidente të zgjedhur, dhe ajo do të fillojë mandatin e saj të enjten.

Ja një biografi e shkurtër e saj.

Gusht 23, 1954 – U lind në shtëpinë e familjes së saj në Queen Street, më e vogla nga pesë fëmijët.

1962 – Babai i saj, një rojtar, vdiq kur ajo ishte tetë vjeçe.

Në fund të viteve 1960 – Ajo mori pjesë në shkollën e vajzave kineze të Singaporit, dhe ishte një nga nxënësit e vegjël Malay.

1970 -Shkoi në shkollën e vajzave të Tanjong Katong dhe në Universitetin e Singaporit, ku u diplomua me një diplomë të drejtësisë.

1978 – U bashkua me Kongresin e Bashkimit Kombëtar të Tregtisë (NTUC) si një zyrtare ligjore. Ajo kaloi më shumë se 30 vjet atje dhe u emërua përfundimisht zv.Sekretare e Përgjithshme.

1980 – U martua me Mohamed Abdullah Alhabshee, një biznesmen. Ata kanë pesë fëmijë të cilët tani janë të moshës 26 deri 35 vjeç.

2001 – Hyri në politikë me nxitjen e kryeministrit të atëhershëm Goh Chok Tong, dhe ka fituar në katër zgjedhjet e përgjithshme që prej asaj kohe.

2011 -U bë ministre e Shtetit në Ministrinë e Zhvillimit të Komuniteteve, Rinisë dhe Sportit.

2013 – U emërua kryetarja e parë e Parlamentit në Singapor.

11 shtator 2015 – Nëna e saj, vdiq në moshën 90 vjeç në ditën e votimit në zgjedhjet e përgjithshme të vitit 2015. Zonja Halimah ishte shumë pranë saj dhe e përshkroi atë si “momenti më i trishtuar i jetës sime”.

Shtator 11, 2017 – Do të jetë Presidentja e parë femër e Singaporit, pasi është e vetmja kandidate presidenciale që do të marrë një çertifikatë të pranueshmërisë./Mesazhi/