Kufizime ndaj aplikacionit kinez, TikTok!

Gjithnjë e më shumë po vendosen kufizime për aplikacionin e pronësisë kineze.

Lista e atyre që ndalojnë TikTok po bëhet e gjatë.

Presidenti Joe Biden i ka ndaluar punonjësit e qeverisë federale të kenë aplikacionin në telefonat e tyre të shërbimit, me disa përjashtime. Kjo përfshin pothuajse 4 milionë punonjës.

Më shumë se gjysma e të gjitha shteteve amerikane e kanë ndaluar pjesërisht ose plotësisht TikTok në telefonat e shërbimit, sipas një analize të CNN.

Disa universitete amerikane kanë mbyllur aksesin në TikTok nga të dhënat e shkollave dhe interneti i kampusit.

Transmetuesi suedez Sveriges Television (SVT) u ka kërkuar punonjësve të tij që të fshijnë aplikacionin nga telefonat e tyre të punës dhe e ka ndaluar atë. -Shqetsimet burojnë nga politika e privatësisë. TikTok është tepër shumë i etur për të mbledhur informacione për përdoruesit e tij sesa aplikacionet e tjera.

Çdo orë, TikTok kalon nëpër listën tuaj të kontakteve dhe kalendarin tuaj.

Aplikacioni mbledh vendndodhjen e telefonit tuaj dhe mund të skanojë hard diskun.

TikTok mund të fitojë akses në shumë të dhëna personale nga sa supozonim kur filluam të përdornim aplikacionin, thotë Malgorzata Agnieszka Cyndecka për Framtida.no me e-mail.

Ajo është profesoreshë e asociuar në Universitetin e Bergenit dhe hulumton, ndër të tjera, për privatësinë.

Por nëse vendosni të çaktivizoni të gjithë këtë mbledhje informacioni, TikTok vazhdon të pyesë:

Dëshiron ta aktivizosh?

Je i sigurt që nuk dëshiron ta aktivizosh përsëri?

Aktivizoje atëherë, në rregull?

Platformat si TikTok – por edhe Instagram, Facebook dhe YouTube – duhet të dinë se çfarë ju pëlqen dhe çfarë ju angazhon, në mënyrë që të mbajnë vëmendjen tuaj për aq kohë sa të jetë e mundur.

TikTok-ku dallon nga mediat e tjera sociale, është në pronësi të Bytedance kineze, ndoshta është pjesërisht në pronësi të autoriteteve qeverisëse, shpjegon Gaute Bjørklund Wangen në një email për Framtida.no.

Ai është profesor i asociuar në NTNU, ku hulumton sigurinë e informacionit.

Kjo do të thotë se autoritetet kineze ndoshta kanë akses në të dhënat për norvegjezët e mbledhura nga TikTok, të ngjashme me atë që zbulimet e Snowden treguan për autoritetet amerikane dhe mediat kryesore sociale në SHBA.

Studiuesi i NTNU thekson se të dhënat nga mediat sociale janë një burim veçanërisht i mirë i inteligjencës. Dallimi kryesor është se Norvegjia nuk është aleate me Kinën.

TikTok gjithashtu mbledh shumë më shumë informacion sesa konkurrentët e tij.