Përfitimet shëndetësore të ecjes mbrapsht

Shkoni në çdo palestër dhe mund të gjeni dikë duke ecur mbrapsht ose duke pedaluar në anën e kundërt në një makinë eliptike.

Ndërsa disa mund të përdorin lëvizjen në anën e kundërt si pjesë e një regjimi të terapisë fizike, të tjerët mund ta bëjnë këtë për të rritur aftësinë e tyre fizike dhe shëndetin e përgjithshëm.

“Unë mendoj se është e mahnitshme të shtosh disa lëvizje mbrapsht në ditët e tua”, tha Grayson Wickham, një terapist fizik në Lux Physical Therapy dhe Functional Medicine në New York City.

Janë bërë mjaft studime mbi përfitimet e mundshme të ecjes retro, një term i zakonshëm për ecjen prapa, raporton CNN.

Sipas një studimi të marsit 2021-tës, pjesëmarrësit që ecën mbrapsht për 30 minuta në një kohë gjatë katër javëve, rritën ekuilibrin, ritmin e ecjes dhe aftësinë kardiopulmonare.

Përveç kësaj, një grup grash ulën yndyrën e tyre trupore dhe rritën aftësinë e tyre kardio-respiratore pas një programi gjashtë-javor vrapimi dhe ecjeje prapa, sipas një sprove klinike, rezultatet e të cilave u botuan në një botim të prillit 2005-tës të Revistës Ndërkombëtare të Mjekësisë Sportive.

Studime të tjera tregojnë se lëvizja prapa mund të ndihmojë ata me osteoartrit të gjurit dhe dhimbje kronike të shpinës, plus përmirësimin e ecjes dhe ekuilibrit.